Aktiivisuusranneke myös koiralle – omistajat kiinnostuneet lemmikkiensä elämästä, uudet laitteet avuksi

Suomen vahvaa tietoteknistä osaamista hyödynnetään nyt eläinten seurannassa.

lemmikkieläimet
Tarvitseeko koirakin aktiivisuusmittarin?
Tarvitseeko koirakin aktiivisuusmittarin?

Siinä missä ihminen edellä, lemmikit perässä.

Lemmikeille on kehitetty ja kehitteillä monenlaisia laitteita ja sovelluksia, joilla voidaan paremmin seurata eläimen elämää. Lemmikkien omistajat ovat myös niistä kiinnostuneita ja niille on kasvavat kansainväliset markkinat, nähdään Turre (siirryt toiseen palveluun) -tutkimushankkeessa.

Tutkimuslaitosten ja alan yritysten yhteistyössä on selvitty mahdollisuuksia hyödyntää Suomen tietoteknistä osaamista ja kehitellä eläimille älypantoja ja muita mittauslaitteita.

Laitteet syntyvät tarpeesta. Niin myös espoolaiselle Toni Koutulla, jolle omat koirat ja niiden kanssa liikkuminen on arkea. Samoin niin sanotun koirien sielunelämän ja terveyden tunteminen paremmin.

– Mielestäni, jos ihmiset haluavat olla parempia ihmisiä, heidän pitää ymmärtää eläintä paremmin, Koutula havainnollistaa Ylen aamu-tv:n studiossa jaloissa koulutettu ja rauhallinen parsonrussellinterrieri Pava.

Teknologiayrittäjiä lemmikkikauppaan

Pavalla on päällään Koutun kehittämä älyliivi, jolla voidaan seurata paljon liikuntaa kaipaavan terrierin aktiivisuutta.

Koutu on yksi esimerkki lemmikkien ympärille kehittyneistä ja kehittyvistä yrittäjistä. Alasta kiinnostuneille järjestetään tänään ensimmäinen teknologiatapaaminen, jossa kerrotaan muun muassa alan kehityksestä ja mahdollisuuksista.

Tämä kertoo siitä pöhinästä, jota eläinten ympärillä on

Mikko Ruohonen

Yhdysvalloissa alan yritysten tavoitteena on muun muassa saada älylaitteet kiinni noin 200 000 koiralle.

– Tämä kertoo siitä pöhinästä, jota eläinten ympärillä on, taustoittaa tietojärjestelmien professori Mikko Ruohonen Tampereen yliopistosta.

Omistajat kiinnostuneita tarkkailemaan lemmikkiä

Koutu suuntaa älyliivinsä heti kansainväliseen myyntiin. Myös suomalaiset harrastajat ovat kiinnostuneita hankkimaan noin sadan euron ja yli tuntumassa maksavia laitteita.

Professori Ruohonen on yksi tutkijoista teknologiapainotteisessa vientiorganisaatio Business Finlandin rahoittamassa hankkeessa.

Hankkeessa on kysytty koiraharrastajilta muun muassa kiinnostusta laitteisiin. 40 prosenttia oli kiinnostunut hankkimaan jonkin laitteen lähivuosina itselleen.

Myös esimerkiksi kännykkäsovellukset, joilla seurataan esimerkiksi yksin kotona olevaa lemmikkiä, kiinnostavat vastaajia.