1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuolielämä

Uniapnean hoitaminen tepsii myös seksielämään – säännöllinen hoito paransi naisten seksielämää

Vaikutuksista miesten seksielämään on ristiriitaisia tuloksia.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Uniapnean hoitaminen nenämaskin avulla voi tuoreen tutkimuksen mukaan parantaa potilaiden seksielämää. Hyödyt koskevat kuitenkin vain naisia, tutkijat kirjoittavat.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 182 uniapneapotilaan seurantaan, ja niiden perusteella CPAP-hoitolaitetta vähintään neljä tuntia yössä käyttävät kokivat seksielämänsä parantuneen vuoden hoidon aikana. Ero havaittiin verrattuna potilaisiin, jotka käyttivät laitetta tuskin lainkaan.

Tarkemmassa analyysissa, jossa huomioitiin myös sukupuoli, seksielämän parannukset näkyivät edelleen naispotilaiden ryhmässä, mutta miesten tilanne heikkeni. Tässä analyysissa CPAP-hoitoon sitoutuneet miehet eivät enää eronneet hoitoa vieroksuvista seksielämän kannalta.

Hoito auttaisi tuhansien elämää

Seksielämän ja uniapnean yhteyksiä on tutkittu aikaisemminkin, mutta valtaosassa tutkimuksista huomion keskipisteenä on ollut miesten seksuaalisuus. Nyt saadut tulokset ovat poikkeus siinäkin mielessä, että aiemmissa selvityksissä CPAP-hoidon on havaittu parantavan miesten seksielämää.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Uutispalvelu Duodecim