1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Selvitys: Kuopion keskustassa on entistä vähemmän tyhjiä liiketiloja – lauantaisin auki olevia liikkeitä tarvittaisiin silti lisää

Arkisin toimivien yritysten määrä on kasvanut, mutta lauantaisin auki olevien liikkeiden määrä on vähentynyt.

Kuopio
Kävelykatu Kuopion ravintolakorttelin edustalla kesäiltana.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion keskustan elinvoima on pysynyt tuoreen selvityksen mukaan tasaisena.

Elävät kaupunkikeskustat -yhdistyksen tekemän mittauksen mukaan suurin muutos on arkisin toimivien yritysten, kuten kauneushoitoloiden, kampaamojen ja toimistojen määrän kasvu 36 liikkeellä. Lauantaisin auki olevien liikkeiden määrä sen sijaan on laskenut yhdeksällä.

Keskustan elinvoimaisuutta mitataan etenkin lauantaisin auki olevien yritysten ja tyhjien liiketilojen määrällä. Mitä enemmän lauantaiyrityksiä ja mitä vähemmän tyhjiä liiketiloja on, sitä elinvoimaisempi keskusta on.

Tyhjät liiketilat ovat vähentyneet ja Kuopion keskustassa on suhteessa vähiten tyhjää liiketilaa vertailtaessa muihin 70 000–140 000 asukkaan kaupunkeihin. Tyhjiä liiketiloja oli huhtikuussa vajaat seitsemän prosenttia kaikista Kuopion keskustan liiketiloista. Elinvoiman kannalta tavoitteena on, että tyhjiä liiketiloja olisi liiketilojen määrästä alle kymmenen prosenttia.

Tutkimuksen mukaan kasvukeskusten keskustat näyttävät voimistuvan ja lauantaiyritykset keskittyvät entistä enemmän aivan ydinkeskustoihin ja vähemmän keskustan reunoille.

Ravintoloiden ja kahviloiden määrä keskustoissa on ollut usean vuoden ajan nousussa. Yhdistyksen mukaan kahvilakulttuuri näyttää voimistuvan Suomessa.