Hyppää sisältöön

Osa sinunkin muovijätteistäsi on saattanut matkata toiselle puolelle maapalloa – Kiina pysäytti muovirallin Euroopasta

EU miettii kuumeisesti, mitä tehdä muovijätteille, joita Kiina ei enää huoli. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Saksa on yksi muovipullonsa kierrättävistä EU-maista. Kuva: Clemens Bilan / EPA

HELSINKI/PEKING EU-maat ovat rahdanneet jo vuosia tonnikaupalla muovijätettä Kiinaan. Nyt jäteralli on pysähtynyt ainakin hetkeksi. Kiina ilmoitti nimittäin vuoden alussa, ettei se enää vastaanota muovijätettä ulkomailta.

Kiinan päätös on pakottanut EU:n miettimään entistä enemmän oman muovijätteen käsittelyä ja vähentämistä. EU ei voi enää kiillottaa kuvaansa vihreänä kierrättäjänä viemällä jätemuovia Kiinaan, kirjoittaa Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).

EU lähetti toissa vuonna Kiinaan kahdeksan miljoonaa tonnia kansalaistensa paperijätettä ja 1,6 miljoonaa tonnia muovijätettä. Viime vuoden lopulla viedyn muovijätteen määrä romahti, kun Kiinan kieltopäätöstä ennakoitiin.

Kiina perustelee kieltoa ympäristö- ja terveyssyillä. Se ei halua enää olla maailman kaatopaikka.

– Kiinan hallitus haluaa kiellon avulla parantaa muovin kierrätystä Kiinassa, sanoo kiinalainen Greenpeacen kampanjoija Liu Hua Ylelle.

Rannoilla kertakäyttöastiota – EU yrittää vähentää muovijätettä

Kiinan päätös vauhditti todennäköisesti myös Euroopan komission päätöstä kieltää joukko kertakäyttöisiä muovituotteita meriin päätyvän muoviroskan vähentämiseksi. Komissio kertoi asiasta maanantaina.

Euroopassa syntyy vuosittain 25,8 miljoonaa tonnia muovijätettä. Suuri osa EU:n muovijätteestä syntyy elintarvikkeiden muovipakkauksista. Jopa puolet EU:n rannoille kertyvästä muovijätteestä on kertakäyttömuovia.

Komission mukaan tavoitteena on, että vuonna 2030 kaikki muovipakkaukset olisivat kierrätettäviä.

Maailman meret ja rannat täyttyvät muovista. Kuva: Made Nagi / EPA

Pahimmassa liemessä ovat nyt EU-maat, jotka ovat antaneet Kiinan hoitaa suuren osan muovistaan. Tällaisia ovat muun muassa Britannia ja Irlanti. Britannia on laivannut Kiinaan 500 000 tonnia jätettä vuosittain.

– He ovat hoitaneet asiaa aika paljon vain niin, että lastit laivaan ja liikkeelle. Esimerkiksi Suomi ja Saksa ovat aina pitäneet tärkeänä, että muovit käsitellään lähellä ja niitä ei rahdata merien ja maiden taakse, sanoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Kiina saattaa lieventää vielä kantaansa

Kiinan päätös kieltää muovintuonti ei ole välttämättä lopullinen. Muoviteollisuuden Kärhä muistuttaa, että Kiina on kieltänyt jätteiden tuonnin maahan useasti aiemminkin.

– Tämän nykyisen operaation nimi on kansallinen miekka. Edellinen vastaava oli vihreä muuri. Se ei jäänyt pysyväksi, vaan se muuri murtui vuodessa.

Kärhä arveleekin, että kielto laimenee ajan myötä. Kiina tarvitsee myös muiden maiden muovia tuotantoonsa. Se ei itse kierrätä vielä tarpeeksi tehokkaasti.

Tällä hetkellä Kiinassa ei ole palautuspulloja tai edes yksin muoville tarkoitettuja keräysastioita. Esimerkiksi kotitalousmuovin kierrätys perustuu pitkälti yksittäisiin kerääjiin.

Yksi heistä on Song Liansheng. Songin työ on ajaa päivät Pekingissä ympäri asuinaluetta tonkimassa roskia. Hän poimii pahvin, lasin, metallit ja muovipullot. Roskapussien ulosviejät ovat tottuneet vanhaan tapaan päästä eroon niistä.

– He eivät lajittele, vaan laittavat kaikki jätteet samaan, kertoo Song Ylelle.

Nainen kerää muovipulloja Pekingissä. Kuva: Roman Pilipey / EPA

Kiinan kiellolla on pienempi vaikutus Suomeen

Suomesta vietiin Kiinaan reilut 2 000 tonnia muovijätettä viime vuonna. Muovijäte sisältää muovipakkauksia ja erilaista käsiteltyä muovijätettä.

Tullin tilastojen mukaan tämän vuoden tammikuun aikana Kiinaan on viety muovia edelleen yli 200 tonnia. Jos sama tahti jatkuu, vuoden lopussa Suomi on vienyt Kiinaan muovijätettä yhtä paljon kuin aiempina vuosina.

Suomen vientiluvut ovat kuitenkin vain murto-osa esimerkiksi Britannian luvuista. Muoviteollisuuden Kärhän mukaan Kiinan asettamalla kiellolla on ollut siksi vähäinen vaikutus täällä.

– Suomi on ollut aika omavarainen muovien kierrätyksessä. Suomessa pullojen kierrättäminen vähentää muovijätteen määrää. Lisäksi osa muovijätteestä poltetaan.

Suomen virallinen kanta on, että jätteiden kierrätys ja talteenotto ovat parempi vaihtoehto kuin kaatopaikat tai jätteiden polttaminen.

Ympäristöministeriö pohtii (siirryt toiseen palveluun)parhaillaan muoviin liittyviä ongelmia ja muovin kierrätystä. Siltä odotetaan muovitiekarttaa syksyksi eli Suomikin saattaa aloittaa muovinkulutuksen entistä tehokkaamman suitsimisen pian.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Muovivirta jatkuu tai kääntyy?

Kiinan kielto saattaa merkitä myös muovivirtojen kääntymistä uusiin maihin. Politico-lehden mukaan tästä on jo viitteitä.

Malesiaan, Vietnamiin, Thaimaahan, Indonesiaan ja Intiaan vietiin viime vuoden lopulla reilusti enemmän jätemuovia kuin vielä vuoden 2016 lopulla. Samoja merkkejä on myös Suomessa, kertoo jätevientejä valvova viranomainen Suomen ympäristökeskus (Syke).

– On tullut joitain kyselyjä viennistä muihin maihin Aasiassa Kiinan sijaan, sanoo Syken ylitarkastaja Hannele Nikander.

Näitä maita ovat esimerkiksi Kambodža, Indonesia, Malesia, Thaimaa ja Vietnam.

– Tietenkin täytyy katsoa, että siellä on asianmukainen laitos, joka sitä pystyy hyödyntämään, sanoo Nikander.

Euroopasta on viety Kiinaan muun muassa likaista jätemuovia, mikä on Syken Nikanderin mukaan saattanut olla vaikuttamassa Kiinan kieltomuurin pystyttämiseen. Syken mukaan Suomesta ei tiettävästi ole yritetty kuljettaa epäpuhdasta jätemuovia Kiinaan ja näin rikkoa jätevientisääntöjä.

Lue myös: