1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. David Copperfield (Taikuri)

Taikuri David Copperfield ei joudu maksamaan korvauksia turistille, joka loukkasi itsensä katoamistempussa

Oikeus arvioi, että Copperfield oli ollut huolimaton, mutta brittituristi on itse vastuussa loukkaantumisestaan. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

David Copperfield (Taikuri)
David Copperfield
David CopperfieldHerbert P. Oczeret / EPA

Yhdysvalloissa oikeus on päättänyt, että taikuri David Copperfieldin ei tarvitse maksaa korvauksia brittituristille, joka loukkaantui vuonna 2013 osallistuttuaan Copperfieldin katoamistemppuun Las Vegasissa. Tapauksesta kertoo uutistoimisto AP.

Turisti Gavin Cox ja hänen vaimonsa Minh-Hahn Cox syyttivät huolimattomuudesta paitsi taikuri Copperfieldia, myös tämän kahta yritystä, hotelli MGM Grandia, jossa Copperfield esiintyi, sekä hotellia remontoinutta rakennusfirmaa.

Gavin Cox kertoi oikeudessa saaneensa aivovamman ja muita vammoja, kun hän kaatui kulisseissa taikatempun aikana. Coxin asianajajan mukaan temppu oli lähtökohtaisesti vaarallinen. Neljä vuotta sitten asianajajat arvioivat, että Coxille oli aiheutunut loukkaantumisesta yli 400 000 dollarin kulut.

Valamiehistö katsoi, että Copperfield ja tämän yritys olivat olleet huolimattomia, mutta Gavin Cox on itse vastuussa vammoistaan. Päätös tarkoittaa, että Coxin pariskunta ei voi vaatia rahallisia korvauksia miljonääritaikurilta.

Oikeudessa kuullut todistajanlausunnot kestivät viikkoja, mutta valamiehistö mietti päätöstään vain kaksi tuntia.

Oikeudessa selostettiin, miten katoamistemppu tehtiin

Copperfieldin lakimiehet olivat yrittäneet saada oikeussalin suljettua yleisöltä, jotta katoamistempun sisältö ei paljastuisi. Tämä ei onnistunut.

Valamiehistö sai kuulla, että Copperfieldin taskulampuin varustautuneet avustajat olivat yllyttäneet yleisöstä poimitut vapaaehtoiset – jopa 13 henkilöä – nopeasti tummien verhojen ohi, käytäviä pitkin, kulmien ympäri, ulos, sisään ja keittiön läpi ennen dramaattista lavalle paluuta.

Tarkoituksena oli luoda illuusio, jossa ihmiset katoavat lavalta ja ilmestyvät hetken kuluttua takaisin.

– Minulla oli hauskaa, kunnes loukkaannuin, Gavin Cox todisti oikeudessa.

Hän kertoi, että avustajat olivat usuttaneet vapaaehtoisia juoksemaan käytävällä, joka oli hänen mukaansa rakennuspölyn peitossa.

Cox sanoi, että hän kaatui kovaa oikealle kyljelleen eikä muista, miten hän pääsi ylös.

Copperfieldin ja hänen show'nsa tuottajan mukaan katoamistemppuun on 17 vuoden aikana osallistunut ainakin 55 000 vapaaehtoista. Copperfield kertoi lopettaneensa tempun esittämisen vuonna 2015.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi