Itärajan pikkukuntaan jää jäljelle vain yksi koulu – aiemmin kouluja oli kymmeniä

Ruokolahden viimeiset kaksi kyläkoulua lakkautetaan kevätlukukauden lopussa. Vuosituhannen alusta perusopetuksen oppilaitokset ovat vähentyneet Suomessa noin 40 prosenttia. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

kyläkoulut
Virmutjoen kyläkoulu
Virmutjoen koulu on rakennettu vuonna 1907.Mikko Savolainen / Yle

Virmutjoen tummat vedet luikertelevat kumpuisessa metsässä kohti Saimaata. Vain vähän matkan päässä peltojen keskeltä kohoaa mäki, jonka laella on joukko ulkorakennuksia ja keltainen omakotitalo. Läheisellä niityllä laiduntaa lehmiä.

Talon sisällä ollaan aamiaispöydässä ja valmistaudutaan kouluun lähtöön. Minna Inkisen perheessä on viisi lasta, joista kolme, Kerttu Keltanen, Kaisu Keltanen ja Oskari Inkinen käyvät Virmutjoen kyläkoulussa noin puolentoista kilometrin päässä perheen talosta.

Omakotitalo Virmutjoella
Kerttu Keltasen kotitalo.Mikko Savolainen / Yle

Vanhin lapsista on kuudesluokkalainen Kerttu Keltanen, joka syöbanaani-, juusto-, salaattivoileipäänsä aamiaispöydässä..

Kerttu on käynyt koko koulutaipaleensa Virmutjoen koulussa, mutta nyt siihen on tulossa loppu. Virmutjoen kyläkoulu lakkautetaan kevätlukukauden lopussa.

Kerttu Keltanen
Kerttu Keltanen.Mikko Savolainen / Yle

– Onhan se vähän haikeata, että se loppuu, mutta toisaalta on kyllä hauskaa, että pääsee ihan uuteen kouluun, Kerttu Keltanen sanoo ja ottaa suuren haukkauksen banaanileivästään.

Kerttu olisi joutunut lopettamaan Virmutjoen koulussa joka tapauksessa, koska koulussa on vain kuusi luokkaa. Koulun lakkauttaminen ei näytä kuitenkaan hetkauttavan neljäsluokkalaista Kaisu-siskoa, joka olisi voinut jatkaa kyläkoulussa vielä pari vuotta, jos koulu olisi jatkanut toimintaansa.

– Ei se oikeastaan haittaa. Uusi koulu on kuitenkin aika jännittävä, Kaisu Keltanen sanoo.

Virmutjoki
Virmutjoki virtaa kohti Saimaata.Mikko Savolainen / Yle

Kuntaan jää vain yksi koulu

Kerttu Keltanen ja Kaisu Keltanen sekä heidän ekaluokkalainen veljensä Oskari Inkinen siirtyvät ensi syksynä käymään koulua Ruokolahden keskustaan rakennettavaan uuteen suureen kouluun, johon tulevat kaikki Ruokolahden kunnan koululaiset. Kaikkiaan koululaisia ja eskarilaisia tulee uuteen kouluun lähes viisisataa.

Samalla kunnassa lakkautetaan kaksi jäljellä olevaa kyläkoulua. Virmutjoen lisäksi lapun saa luukulle Huhtasenkylän koulu sekä Saimaan Salosaaressa sijaitseva pieni Vaittilan toimipiste, joka on toiminut Ruokolahden Kirkonkylän koulun alaisuudessa.

Koulujen äärimmäisen keskittämisen taustalla on Ruokolahdella kunnan suurimman koulun, Kirkonkylän koulun, sisäilmaongelma. Kirkonkylän koulun oppilaat joutuivat siirtymään vuoden 2015 syyslukukauden alussa väistötiloihin. Samalla vanha koulu meni purkuun.

Koulun tilalle päätettiin rakentaa täysin uusi koulu, johon mahtuvat kaikki Ruokolahden koululaiset.

– Me saimme tämän kouluratkaisun vähän niin kuin pyytämättä, Ruokolahden kunnanjohtaja Antti Pätilä kuvailee käytännössä pakon edessä tehtyä kouluratkaisua.

Rakenteilla oleva Ruokolahden uusi koulukeskus.
Ruokolahden uusi koulukeskus on rakenteilla.Mikko Savolainen / Yle

Kunnanjohtajan mukaan päätös jäljellä olevien kyläkoulujen lopettamisesta herätti paljon keskustelua, mutta lopulta se meni suhteellisen kivuttomasti läpi.

– Ihme kyllä tämä saatiin erittäin hyvässä yhteistyössä maaliin. Tällaisissa tilanteissa tavallista kyläkoulutaistelua ei tarvinnut käydä, Pätilä sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Kertun ja Kaisun äiti Minna Inkinen.

– Alkuun se kauhistutti, kun keskustelu kaikkien kyläkoulujen lopettamisesta alkoi. Vähän jännitti, että jääkö siellä isossa koulussa pienemmät koululaiset jalkoihin. Nyt uskon, että siitä tulee hieno juttu, Minna Inkinen sanoo.

Koulumatkat jopa kymmeniä kilometrejä

Aamupalan jälkeen Kerttu Keltanen, Kaisu Keltanen ja Oskari Inkinen hyppäävät polkupyöriensä selkään ja kiitävät hiekkatietä idyllisen maalaismaisen läpi kohti Virmutjoen koulua. Aikaa koulumatkaan menee vain joitakin minutteja.

Lapset lähdössä pyörillä Virmutjoen kyläkouluun
Oskari Inkinen, Kerttu Keltanen ja Kaisu Keltanen pyöräilevät Virmutjoen kouluun.Mikko Savolainen / Yle

Ensi syksynä lasten koulumatka pidentyy huomattavasti. Virmutjoelta lasten kodista on matkaa Ruokolahden kirkonkylän keskustaan noin yhdeksän kilometriä.

Joillekin lapsille Ruokolahdella matkasta tulee vielä pidempi.

– Kunta on laaja. Koulumatkat saattavat olla 40–50 kilometriä, kunnanjohtaja Antti Pätilä sanoo.

Ennen kouluja oli kymmeniä

Ruokolahden kunnan siirtyminen vain yhteen kouluun kuvastaa kehitystä, joka on tapahtunut eri puolilla Suomea varsinkin maaseudulla. Väestön vähentyminen ja keskittyminen kuntien keskustaajamiin sekä maaltamuutto on jo vuosikymmeniä niittänyt tasaista tahtia kyläkouluja ja muitakin kouluja Suomessa.

Opetushallituksesta kerrotaan, että 2000-luvun alusta perusopetuksen oppilaitosten määrä on vähentynyt noin 40 prosenttia Suomessa. Vuonna 2000 tällaisia oppilaitoksia oli Suomessa 4009, vuonna 2016 niitä oli 2440.

Virmutjoen koulun entinen rehtori ja pitkään kunnallispolitiikassa mukana ollut Toivo Launiainen on ollut aitiopaikalla seuraamassa, kun kehitys on tapahtunut Ruokolahdella.

Launiainen tuli opettajaksi Virmutjoen kouluun vuonna 1964.

Toivo Launiainen
Virmutjoen koulun pitkäaikainen rehtori Toivo Launiainen.Mikko Savolainen / Yle

– Tuolloin Ruokolahdella oli 23 ala-asteen koulua ja pian jäljellä on koko kunnassa enää yksi koulu. Kyllä on ollut huima kehitys, vuonna 2000 eläkkeelle jäänyt Toivo Launiainen sanoo.

Launiainen kertoo, että Virmutjoen koulu oli hänen aloittaessaan vuonna 1964 Ruokolahden suurin kansakoulu, jossa oli yli 100 oppilasta. Virmutjoen koulun lisäksi Ruokolahdella oli tuolloin siis vielä kymmeniä muitakin kouluja eri puolilla kuntaa.

Virmutjoen koulussa on nykyään noin 50 oppilasta.

Jäähyväislaulu

Virmutjoen koulun yläkerrassa on meneillään kevätjuhlaharjoitukset. Säestäjänä kevätjuhlassa on kolmen tytön bändi. Juhlakattauksesta tulee perinteinen.

– Tanssia, laulua ja näytelmä, sähköbassoa soittava Jade Frosti kertoo.

Yli 110 vuotta vuotta vanha koulu saa viimeisiltä oppilailtaan myös kunnianosoituksen.

– Me lauletaan koululle jäähyväislaulu, Jade Frosti kertoo.

Virmutjoen koulun nykyinen johtaja Jussi Ranki näkee kyläkoulussa monia asioita, joita uudessa isossa koulussa on vaikea tavoittaa.

– Täällä ei kaikki ole aina teknisesti ihan viimeistä piirtoa, mutta täällä on paljon hyviä asioita. Kaikki aikuiset tuntevat nimeltä kaikki oppilaat. Pihapiirissä on metsää ja vaikka majanrakennuspaikkoja.