1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Italian poliittinen kaaos säikäytti markkinat ja palautti pelot eurokriisistä – Katainen: "Kriisiin on varauduttu paremmin kuin aikaisemmin"

Jyrki Kataisen mukaan euroalueen rakenteet ovat nyt paremmassa kunnossa kuin edellisten kriisien aikaan. Italian poliittisen tilanteen lisäksi komissiossa jännitetään Yhdysvaltojen tullikorotuksia, jotka astuvat voimaan perjantaina, jos ratkaisua ei löydetä ennen sitä.

politiikka
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenJohn Thys / AFP

Seesteisemmän kauden jälkeen eurokriisi on jälleen palannut otsikoihin, kun Italian poliittinen pattitilanne on näkynyt hermoiluna markkinoilla.

Mikäli tilanne kärjistyy, on kriisiin varauduttu merkittävästi paremmin kuin aikaisemmilla kerroilla, sanoo Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen suomalaistoimittajille Strasbourgissa.

– Meillä on vakausmekanismi, jota ei ollut silloin, kun muutamat maat ajautuivat kriisiin edellisen kerran. Vauhti, jolla voidaan reagoida, on merkittävästi parempi.

Toisaalta tilanne on nyt erilainen kuin 2010-luvun alussa, jolloin muun muassa Portugali ja Kreikka ajautuivat vaikeuksiin.

– Kriisit eivät ole veljiä keskenään. Se riippuu kriisin luonteesta, miten voidaan toimia. Joissakin jäsenmaissa julkiset velat ovat suurempia kuin ennen edellistä kriisiä. Se osaltaan rajoittaa kansallisia toimenpiteitä, Katainen sanoo.

Italiassa ei ole saatu muodostettua hallitusta maaliskuussa pidettyjen parlamenttivaalien jälkeen. Maaliskuussa Italiassa parlamenttivaalit voittaneet populistipuolueet Viiden Tähden Liike ja Pohjoisen Liitto yrittivät muodostaa hallitusta, mutta Italian presidentti Sergio Mattarella ei hyväksynyt hallituksen kokoonpanoa.

Kipukohdaksi muodostui valtiovarainministeriksi esitetty taloustutkija Paola Savona, jonka mielestä Italian tulisi erota euroalueesta.

Uutistoimisto Reutersin lähteiden mukaan samat puolueet jatkavat yritystä hallituksen muodostamiseksi. Jos yritys epäonnistuu, edessä ovat uudet vaalit. Mielipidetiedustelujen mukaan populistipuolueiden kannatus on vain vahvistunut.

Komission varapuheenjohtaja Katainen ei halua kommentoida tarkemmin Italian vaaleja ja hallitusneuvotteluita ”tilanteen herkkyyden vuoksi”.

– Tässä vaiheessa on vaikea edesauttaa positiivista kehitystä kommentoimalla. Riskit ovat pikemminkin toisensuuntaiset, Katainen muotoilee.

Vaikeneminen Italian vaaleista on viisasta, sillä komissiosta aiemmin tulleet kommentit eivät ole ainakaan helpottaneet jännitteitä Italian EU-kriittisten puolueiden ja Brysselin välillä.

Saksalainen budjettikomissaari Günther Oettinger antoi eilen haastattelun uutiskanava Deutsche Wellessä, jossa hän toivoi markkinareaktioiden osoittavan äänestäjille, ettei heidän kannata valita populisteja hallitusvastuuseen.

Kommentit tulkittiin italialaisäänestäjien ylimielisenä läksyttämisenä ja Italian populistipuolue Lega vaati Oettingeria eroamaan. Myöhemmin tiistaina Oettinger pahoitteli kommenttiaan.

Euroalueen kehittämisessä jarru päällä

Euroopan unionin jäsenvaltioiden on kesäkuussa määrä tehdä päätöksiä Euroopan tulevaisuudesta, mutta Katainen ei lataa odotuksia korkealle.

– Euron kehittämisessä yksi este on ollut jäsenmaiden heikko keskinäinen luottamus, ja tämä Italian toiminta ei sitä varmasti kyllä paranna.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin voiton jälkeinen EU-optimismin kausi näyttääkin jäävän lyhyeksi.

– Macronin valinnan jälkeistä momentumia ei ole ainakaan vielä pystytty hyödyntämään. Odotukset kohdistuvat nyt Saksan ja Ranskan yhteisiin esityksiin euroalueen tulevaisuudesta, mutta niitä ei ole vielä nähty, Katainen sanoo.

EU-yhteistyön syventämistä kannattaneen Macronin ehdotukset euroalueen yhteisestä budjetista ja yhteisvastuun lisäämisestä ovat saaneet penseää vastakaikua tiukan talouskurin pohjoisista maista. Lisäksi Italia on suuri euromaa, jossa valtaan ovat nousemassa euroon hyvin kriittisesti suhtautuvat puolueet.

Katainen haluaisi keskittyä riskien pienentämiseen ja erityisesti pankkien ja valtioiden välisen yhteyden purkamiseen euroalueella. Lisäksi hän toivoisi pidemmällä tähtäimellä keskustelua myös suhdannetta tasaavista mekanismeista, mikä on suomalaisessa keskustelussa totuttu tyrmäämään yhteisvastuun kasvattamisena.

Kataisen mukaan esimerkiksi kaikkien jäsenmaiden rahoittama työttömyysturvarahasto olisi pohdinnan arvoinen asia.

– Pitää miettiä, onko parempi että yhden maan talousongelmat lisäävät työttömyyttä muissa maissa vai voidaanko yhden maan taantumaa loiventaa. Tämä olisi valtavan iso rakenteellinen muutos ja sitä kannattaa miettiä, miten se toimisi.

Etelä-Euroopan maat ovat suhtautuneet erilaisiin suhdanteita tasaaviin mekanismeihin lämpimämmin kuin tiukempaa talouskuria painottavat pohjoiset maat.

Katainen huomauttaa, että myös Suomen kaltaiset maat voisivat hyötyä suhdannevaihteluiden tasaamisesta.

– Jos tällaista mallia lähtisi rakentamaan, sitä pitäisi hioa niin, että siitä ei tulisi automaattista tulonsiirtoautomaattia Erityisesti vientivetoisten avointen talouksien kannattaa miettiä sitä, miten näitä suhdannevaihteluita saataisiin rajattua niin, että vaikutukset ovat mahdollisimman pieniä.

Trumpin tullipäätös perjantaina

Italian poliittisen kaaoksen lisäksi harmaita hiuksia komissiossa aiheuttaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Kauppakomissaari Cecilia Malmström neuvottelee parhaillaan Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Rossin kanssa siitä, välttyykö EU alumiinin ja teräksen tullikorotuksilta.

Tullikorotuksia on lykätty jo kertaalleen. Ne astuvat voimaan perjantaina, jos sopuun ei päästä sitä ennen.

Kataisen mukaan lopputulosta on erittäin vaikea ennakoida Yhdysvaltojen arvaamattomuuden vuoksi.

– Malmströmin keskustelut eivät ole tähän mennessä johtaneet mihinkään. Kun tässä Yhdysvaltain toiminnassa ei ole mitään sellaista normaaliin logiikkaan tai sääntöihin perustuvaa ajattelua, niin on hirveän vaikea ennakoida mitä tulee tapahtumaan, Katainen sanoo.

EU vastaisi Trumpin tullipäätökseen omilla vastatoimillaan. EU:ssa on valmisteltu muun muassa lista vastatulleista, jotka iskisivät yhdysvaltalaispoliitikkojen vaalipiirien talouteen.

– Jos Yhdysvallat asettaa korkeammat tullit eurooppalaiselle teräkselle ja alumiinille, niin sitten meidän pitää haastaa Yhdysvallat oikeuteen WTO:n tuomioistuimeen ja sen jälkeen meiltä tulee vastatoimia. Se on erittäin valitettava toimi, mutta ei ole muuta vaihtoehtoa.

Lue seuraavaksi