Virkamatkallaan abortinvastaiseen protestiin osallistunut Soini: Tiettyjä asioita saa käsitellä ja tiettyjä ei

Timo Soini ei lupaa päätöstä poliittisen uransa jatkosta ennen syksyä.

Timo Soini
Timo Soini
Timo SoiniTiina Jutila / Yle

Yle Puheen Politiikkaradiossa haastateltu ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoo harkitsevansa mahdollisuutta asettua sinisten ehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Soinin mukaan hyvät kokemukset ulkoministerin tehtävän hoitamisesta ovat lisänneet kiinnostusta jatkaa pitkää poliittista uraa.

– Onhan tässä tämän puolesta hieman nälkää olemassa ja kansainväliset asiat kiinnostavat, sanoo Soini.

Soinin mukaan päätös on vaikea ja hän tekee sen yhdessä perheensä kanssa. Päätöksensä Soini lupaa kertoa, kun se on tehty, mahdollisesti vasta syksyllä.

Aborttikommentit puhuttavat edelleen

Soini kommentoi haastattelussa myös kohua, joka nousi hänen arvosteltuaan blogikirjoituksessaan Irlannin päätöstä abortin sallimisesta. Soini ei näe ristiriitaa siinä, että hänen kannanottonsa poikkeaa Suomen ulkopoliittisesta linjasta.

– Ei mielestäni siitä ole kysymys. Sittenhän me voimme lakata kommentoimasta kaikkien maiden kaikkia asioita. Ei tietenkään ole tarkoitus sekaantua mihinkään, Soini toteaa.

Soini kytkee arvostelun sanan- ja mielipiteenvapauden rajoittamiseen.

– Olen pidempään ollut huolissani siitä, niin maailmassa kuin Euroopassa, että meillä pyritään sanan- ja mielipiteenvapautta käyttämään siten, että tiettyjä asioita saa käsitellä ja tiettyjä ei saa, sanoo Soini.

Soinin mukaan esimerkiksi uskonvapautta tulkitaan niin, että kielteistä suhtautumista aborttiin pidetään sallittuna kirkon sisäisessä keskustelussa suljettujen ovien sisällä, mutta sitä ei saa tuoda keskusteltavaksi demokraattiseen yhteiskuntaan julkiseen tilaan.

Soini sanoo pitävänsä kuvaamaansa kehitystä äärimmäisen vaarallisena. Soini sanoo olevan itsestään selvää, että irlantilaiset päättävät itse omista asioistaan ja että hänen kantansa on sama, koskee se mitä maata tahansa. Soini muistuttaa myös tuoneen omaa aborttikantaansa esiin jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Kohun viimeisin käänne: Soini osallistui virkamatkalla abortinvastaiseen tilaisuuteen Kanadassa

Soinin ulkoministeritehtävien ja henkilökohtaisten kannanottojen ristiriidoista on noussut esiin myös osallistuminen abortinvastaiseen tilaisuuteen Arktiseen neuvostoon liittyneellä työmatkalla Kanadassa alkukuusta.

Soini osallistui Pro Life -liikkeen iltatilaisuuteen, joka edelsi seuraavan päivän abortinvastaista marssia.

"Jos Pro Life -tilaisuudet pidetään kirkossa. Kysymys on vapaudesta uskoa. Omassa piirissä. Suljettujen ovien takana. Sitä oikeutta harva vastustaa", kirjoittaa Soini tilaisuudesta blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

"Jos osallistun Kanadassa rukousaamiaiselle, se ei häiritse ketään. Jos julkisuudessa kerrotaan, että olin Kanadassa myös rukousaamiaisella, asia muuttuu. Tuohtujat tuohtuvat", Soini kuittaa.

Soini pohtii blogissa myös sietokyvyn heikkenemistä ja aggression kasvamista, kun abortin vastustaminen tuodaan julkiseen tilaan.

Soinin osallistumisesta Pro Life -liikkeen tilaisuuteen kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Soini seisoo aborttipuheidensa takana: Ei pitäisi olla kenellekään yllätys

Ulkoministeri Soini moitti Irlannin aborttiäänestystä – Kokoomusministerit tyrmäsivät: "Ei Suomen virallinen linja"