Murha oli yllätys, sanoo Ukrainassa surmatun venäläistoimittajan tavannut journalisti

Suomessa vierailleen toimittaja Grigori Švedovin mukaan toimittajiin kohdistuneita rikoksia ei tutkita kunnolla.

Venäläiset toimittajat
Venäläinen journalisti Arkadi Babtšenko ammuttiin tiistaina kuoliaaksi Kiovassa, Ukrainassa.
Venäläinen journalisti Arkadi Babtšenko ammuttiin tiistaina kuoliaaksi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.STEPAN FRANKO / EPA

Venäläinen toimittaja Grigori Švedov on yllättynyt Arkadi Babtšenkon kuolemasta.

Venäjän opposition äänenkannattajaan, sanomalehti Novaja Gazetaan kirjoittanut Babtšenko ammuttiin tiistaina kuoliaaksi Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

– Tämä on surullinen ja myös yllättävä uutinen, koska Babtšenko ei ole ollut kovin näkyvä hahmo Venäjällä viime vuosina, Švedov sanoo.

Švedov osallistui tällä viikolla sananvapautta käsittelevään Speaking is silver -konferenssiin Espoossa.

Hän sanoo tunteneensa Babtšenkon työnsä kautta. Miehet olivat tavanneet muutamia kertoja eri tilaisuuksissa. Švedov päätoimittaa Kavkazki Uzel -lehteä, joka tunnetaan Tšetšenian asioita käsittelevänä julkaisuna.

– Hän vaikutti hyvin itsevarmalta ihmiseltä, joka tiesi mitä teki ja mitä halusi sanoa, Švedov luonnehtii edesmennyttä tuttavaansa.

Journalistien murhat vaikeuttavat Ukrainan kehitystä

Ukrainan viranomaiset ovat jo syyttäneet Venäjää sekaantumisesta Babtšenkon surmaan.

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov on tyrmännyt väitteet Venäjän vastaiseksi panetteluksi. Peskov vaati Ukrainaa takaamaan maassa työskentelevien journalistien turvallisuuden.

Tällä hetkellä keskustelu Venäjällä jakautuu kahteen leiriin, joista toinen syyttää Ukrainaa, toinen Venäjää murhasta. Babtšenkon murhaa on yhtäältä verrattu toimittaja Anna Politkovskajan tai oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhiin. Molemmat profiloituivat Babtšenkon lailla Venäjän sotapolitiikan arvostelijoina.

Toisaalta surmatyötä on verrattu myös Venäjän kommunistipuolueen entisen kansanedustajan Denis Voronenkovin murhaan. Voronenkov ammuttiin Kiovassa viime vuoden maaliskuussa.

Kummatkin surmatut tunnettiin Kremlin nykyhallinnon arvostelijoina. Švedov näkee yhtäläisyyksiä Voronenkon ja Babtšenkon murhien välillä, muttei pidä niitä täysin samanlaisina.

– On vaikea kuvitella, että journalistilla olisi jotain korkealta tasolta saatua tiedustelutietoa, minkä vuoksi hänet nähtäisiin petturina Kremlin näkökulmasta, Švedov sanoo.

Švedovin mukaan toimittajien surmaaminen vaikeuttaa Ukrainan kehittymistä demokraattisempaan suuntaan.

Venäjällä itsesensuuri on ongelma

Švedovin mukaan tutkivaa journalismia tekeviin toimittajiin kohdistuu Venäjällä hyökkäyksiä. Babtšenko itse oli kirjoittanut vuonna 2016 venäjänkieliseen Spektr-julkaisuun siitä, kuinka moni hänen Venäjän politiikkaa kritisoivista ystävistään oli tapettu, ja kuinka kymmeniä hänen lähipiirissään on vuosien varrella pahoinpidelty. Latvialainen Meduza-sivusto on julkaissut tekstin uudelleen tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Švedovin mukaan näitä rikoksia ei tutkita kunnolla.

– Venäjällä monet journalistit ovat ehdottomasti uhattuina, Švedov sanoo.

Hänestä suuria ongelmia Venäjällä ovat myös toimittajien itsesensuuri ja median voimakas jakautuminen.

Švedovin mukaan Venäjän riippumaton media saa enemmän tukea ja kannustusta lännestä kuin oman maansa medialta. Toimittajilla pitäisi hänen mielestään olla enemmän keskinäistä solidaarisuutta.

– Ei voi syyttää vain valtiota, joka toimii väärin, vaan (median) tulee katsoa myös peiliin, Švedov arvioi.

Lue lisää:

Venäläinen toimittaja Arkadi Babtšenko on kuollut – häntä ammuttiin kotonaan

Artikkelin julkaisemisen jälkeen tilanne on oleellisesti muuttunut. Lue tästä lisää:

Venäläinen journalisti Arkadi Babtšenko onkin elossa

Lähteet: Reuters