Olkiluoto 3:n kuumakokeet onnistuivat – putkistotärinää tutkitaan yhä

Olkiluodon kolmas ydinvoimala ei voi aloittaa polttoaineen lataamista ennen kuin kuumakokeissa ilmitullut putkisto-ongelma on ratkaistu.

Olkiluodon ydinvoimalaitos
Olkiluoto 3
Olkiluoto 3Joona Haarala / Yle

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voima kertoo, että Olkiluoto 3 -laitosyksikön niin sanotut kuumakokeet on saatu onnistuneesti valmiiksi. Samalla valmistautuminen seuraavaan etappiin eli polttoaineen lataukseen on aloitettu.

Reilut viisi kuukautta kestäneiden kuumakokeiden tarkoituksena oli varmistaa laitoksen turvallisuus ja käytettävyys ilman polttoainetta. Kaikkiaan kuumakokeissa tehtiin eri paine- ja lämpötilatasoilla yli kaksisataa erilaista testiä.

Putkistotärinä yhä selvittämättä

Kuumakokeissa törmättiin myös uusiin ongelmiin. Kokeiden aikana selvisi, että laitoksen primaarilinjan putkilinja värisee liikaa. Ongelman syyn tutkinta on yhä kesken. Säteilyturvakeskuksen mukaan parhaillaan analysoidaan testeissä saatuja tuloksia.

Värinäongelma on niin vakava, että ydinvoimalaprojekti ei voi edetä loppuun asti ennen kuin se on ratkaistu.

– Putkiston tärinäongelma on ratkaistava ennen kuin laitoksella siirrytään polttoaineen lataamiseen, sanoo projektipäällikkö Minna Tuomainen Säteilyturvakeskuksesta.

Polttoaineen lataaminen aloittaa projektin viimeisen vaiheen eli laitoksen käyttöönoton.

Noin 10 vuotta aikataulustaan jäljessä olevan Olkiluoto 3:n pitäisi tuottaa sähköä vuoden kuluttua.