Näistäkin on soitettu poliisille: Grillaaminen, nukahtaminen, liian hidas golfpeli – Valkoisten mustista tekemät turhat ilmoitukset kuohuttavat Yhdysvalloissa

rasismi
Lehdistötilaisuus Philadelphian keskustan Starbucks- kahvilan edessä.
Lehdistötilaisuus Philadelphian keskustan Starbucks- kahvilan edessä 16. huhtikuuta koskien kahden miehen pidätystä kyseissä kahvilassa.Bastiaan Slabbers / EPA

Yhdysvalloissa Starbucks-kahvilat sulkivat tiistaina ovensa jo iltapäivällä henkilökunnalle annetun rasisminvastaisen koulutuksen takia.

Koulutus järjestettiin philadelphialaisessa Starbucks-kahvilassa huhtikuussa tapahtuneen rasistisen episodin takia. Maailmanlaajuinen kohu nousi, kun kaksi mustaa miestä joutui ilman syytä pidätetyksi kahvilassa.

Kahvilan esimies oli soittanut poliisit paikalle, vaikka miehet istuivat pöydässä rauhallisesti. Tätä ennen miehiä oli pyydetty poistumaan, koska he eivät olleet tilanneet mitään.

Starbucksin tapaus ei ole suinkaan ainoa. Yhdysvalloissa on noussut kohu useista viimeaikaisista episodeista, joissa valkoiset ovat ilman syytä soittaneet poliisin havaitsemiensa mustien ihmisten perään.

Tällaisella toiminnalla pelätään olevan vaarallisia ja kauaskantoisia seurauksia.

Grillaamisesta poliisille ilmoittaneesta naisesta tuli meemi

Räikeimmät tapaukset ovat saaneet paljon huomiota sosiaalisessa mediassa. Viime aikoina erityisen levitetyksi meemiksi on tullut nainen, joka soitti Oaklandissa huhtikuun lopussa poliisit paikalle havaittuaan ryhmän mustia ihmisiä grillaamassa järven rannassa.

Tilanteessa kuvattua videota on levitetty paljon (siirryt toiseen palveluun). Nainen odottelee poliisia ja väittää puhelimessa, että häntä on häiritty. Poliisin saapuessa nainen alkaa itkeä.

Nainen perusteli poliisin kutsumista sillä, että kyseisellä grillauspaikalla ei olisi sääntöjen mukaan saanut käyttää hiiligrilliä.

Samaisella rannalla järjestettiin toukokuussa grillaustapahtuma, johon osallistui satoja ihmisiä (siirryt toiseen palveluun).

Tässä meemissä grillaamisesta poliisille ilmoittanut nainen on sijoitettu Valkoisen talon ikkunan taakse. Tekstinä lukee "Valkoisessa talossa on musta mies, en koe oloani turvalliseksi."

Opiskelija nukahti – poliisit paikalle

Kohua herätti myös Yalen yliopiston opiskelija-asuntolan yleisiin tiloihin nukahtaneen mustan naisopiskelijan kohtelu.

Opiskelija oli nukahtanut paperiensa ääreen. Paikalle tullut saman asuntolan valkoinen naisopiskelija soitti poliisin, koska "huoneessa ei hänen mielestään olisi saanut nukkua". Poliisi kuulusteli herätettyä naista viidentoista minuutin ajan.

The New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) yliopiston opintoasioiden varajohtaja piti tapahtunutta erittäin valitettavana opiskelijoille lähettämässään sähköpostissa.

Poliisi oli vastassa ostoksilla olleita teinejä

St. Louisissa poliisi soitettiin ostoksilla olleen teini-ikäisen kolmikon perään toukokuun alussa. Poliisi odotti nuoria ovella, kun nämä poistuivat maksamiensa tuotteiden kanssa.

Kuvassa mielenosoittajia. Etualalla musta mies huutaa megafoniin. Taustalla kyltti, jossa lukee "Black lives matter".
Mielenosoitus Starbucksia vastaan keräsi ihmisiä kaduille Philadelphiassa 16. huhtikuuta, kaksi päivää rasistisen välikohtauksen jälkeen.Bastiaan Slabbers / EPA

Nordstrom Rack -ostoskeskuksen työntekijät epäilivät teinejä myymälävarkaudesta ja kutsuivat poliisin paikalle. Kuitit, kassit ja auto tarkastettiin ja kolmikko pääsi jatkamaan matkaa.

Kauppaketjun johtaja soitti myöhemmin teineille ja pyysi näiden kokemaa kohtelua anteeksi. Nordstrom Trackin tiedottajan mukaan työntekijät eivät noudattaneet ohjeistusta, jonka mukaan poliisi kutsutaan vain hätätilanteessa.

Airbnb-asukkaita epäiltiin murtovarkaiksi

Airbnb-majoittuminenkin voi olla hankalaa, jos ihonväri on tumma. Kolme tummaihoista majoittujaa sai huomata tämän huhtikuun lopussa Rialtossa Kaliforniassa.

Kolmikko oli poistumassa majapaikastaan matkalaukkuineen, kun poliisi saapui. Naapuri oli luullut maksavia asiakkaita murtovarkaiksi ja kutsunut virkavallan paikalle.

Soittaja kertoi poliisille epäilyksien heränneen, kun majoittujat eivät tervehtineet häntä. Asunnon omistaja arveli poliisin tiedotustilaisuudessa, että episodilta olisi vältytty, jos majoittujat olisivat hymyilleet ja heiluttaneet kättä epäluuloiselle naapurille.

Närkästyneet majoittujat ovat sittemmin nostaneet kanteen poliisia vastaan. Poliisin mukaan konstaapelit olivat kohdelleet kolmikkoa ammattimaisesti ja arvokkaasti. Airbnb tuomitsi asiakkaiden kohtelun.

Liian hidasta golfia

Hyvin kummallinen episodi tapahtui golfkentällä Doverissa Pennsylvaniassa huhtikuussa. Kentän omistaja ja työntekijät soittivat poliisin paikalleen koska heidän mukaansa ryhmä mustia naisia pelasi golfia liian hitaasti.

Poliisi kävi paikalla, mutta poistui nopeasti havaittuaan hälytyksen turhaksi. Yksi naisista kommentoi myöhemmin poliisin käyttäytyneen asiallisesti.

Golfyritys muotoili, ettei työntekijöiden ja asiakkaiden vuorovaikutus vastannut yrityksen arvoja eikä ollut ammattimaista.

"Ajaa mustana ja olla ostoksilla mustana"

Amerikkalaisessa keskustelussa vilahtelevat sanonnat "shopping while black" ja "driving while black" eli "ostoksilla kun olet musta" ja "ajamassa kun olet musta".

Kuvassa mielenosoittajat kantavat lakanaa, jossa lukee "Kummalla puolella olet"
Yhdysvalloissa, Bostonissa, rasismia vastustavaan mielenosoitukseen otti osaa yli 30 000 ihmistä 19. elokuuta 2017. Epa/ Matthew Healey

Sanonnat viittaavat mustien arjessaan kokemaan rasismiin. Mustia epäillään helpommin myymälävarkauksista ja heidät pysäytetään helpommin liikenteessä.

Syrjivässä kohtelussa ei ole mitään uutta, mutta kännykkäkameroiden ja sosiaalisen median aikana tapaukset tulevat paremmin julki.

Perusteettomat soitot poliisille uhkaavat lisäksi entisestään heikentää mustien ja värillisten luottamusta poliisiin.

Reutersin tilaaman kyselyn perusteella (siirryt toiseen palveluun) vain 30 prosenttia afroamerikkalaisista pitää poliisia oikeudenmukaisena. 69 prosenttia afroamerikkalaisista arvioi poliisin kohtelevan vähemmistöjä epäreilusti.

Lisää aiheesta:

"Älä koskaan käytä huppua" – Mustat amerikkalaiset menettivät luottamuksensa poliisiin

Mustien ja poliisin ristiriidoilla pitkä historia Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa Starbucks-ketjun kahvilat sulkevat ovensa päiväksi – koko henkilöstö ennakkoluuloja kitkevään koulutukseen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus