Hyppää sisältöön

Kolme kyyhkyä löytyi Siilinjärveltä – ne eivät ole villejä, mutta kukaan ei tunnusta niitä omikseen

Löytökyyhkyt ovat toistaiseksi sijaishoidossa.

Siilinjärven Vuorelasta löytynyt kyyhky Kuva: Tiina Kokkonen

Siilinjärven Vuorelasta on löytynyt täällä viikolla kolme kyyhkyä. Kaksi niistä on valkoisia riikinkukkokyyhkyjä eli koristekyyhkyjä.

Nämä kyyhkyt toimitettiin tiistai-iltana Kuopion pieneläinsuojaan. Lisäksi Vuorelasta rivitalon pihalta löytyi jo maanantaina ruskea kyyhky. Sen rodusta ei ole täysin varmaa tietoa.

Kyyhkyt ovat nyt sijaishoidossa kuopiolaisen lajiharrastajan hoteissa. Yhdelläkään löytökyyhkyllä ei ole numerorengasta jalassaan.

Sosiaalisen median kirjoituksissa on epäilty, olisivatko kyyhkyt karanneet sirkuksesta. Sirkus Finlandia vieraili nimittäin viime viikolla Siilinjärven Kasurilassa.

Ylen tavoittama Sirkus Finlandian tiedottaja Jouni Aalto vahvisti keskiviikkona, että sirkuksen kaikki kyyhkyt ovat tallessa. Sirkuksessa kyyhkyt kuuluvat taikurin esitykseen.

Suomen Viestikyyhky-yhdistyksen puheenjohtaja Tomas Häggvik arvioi, että joka kesä maamme pihoista löytyy kymmeniä väsyneitä kyyhkyjä. Yhdistyksen jäsenten viestikyyhkyt on rengastettu. Kyyhkyn jalassa olevassa renkaassa on linnun syntymävuosi, maa ja oma numero.

Esimerkiksi pihasta löytyneelle kyyhkylle voi antaa vettä ja rehua. Kyyhkylle maistuvat myös herneet ja pienet auringonkukan siemenet. Suomessa on nykyisin muutamia kymmeniä aktiivisia viestikyyhkyharrastajia. Yhdistyksen verkkosivuilla olevasta rengaslistasta näkee kyyhkyn omistajan tiedot.

Viestikyyhky lentää satoja kilometrejä

Viestikyyhkyt voivat lentää pitkiä matkoja, vaikka Puolasta Suomeen. Kilpailuissa lentomatkat ovat tyypillisesti 100–500 kilometriä. Viestikyyhky voi kuljettaa korkeintaan 20 grammaa painavan pikkupaketin. Hyvällä tuurilla viestikyyhky voi elää jopa yli 20 vuotta.

Puheenjohtaja Tomas Häggvik arvioi kuvan perusteella, että Vuorelasta maanantaina löytynyt ruskea kyyhky saattaa olla Kassel Tumbler -rotua. Se on ollut alun perin lentorotu, mutta nykyisin näyttelyrotu.

– Näen nyt ensimmäistä kertaa tätä rotua Suomessa, sanoo Tomas Häggvik.

Kokeneen kyyhkyharrastajan mukaan myös Vuorelasta löytyneet koristekyyhkyt ovat kotoisin jostain läheltä, sillä ne eivät osaa lentää pitkää matkaa.

Kotona pidettävien kyyhkyjen tarkkaa määrää Suomessa on hankala arvioida, sillä osa harrastajista ei ole järjestäytynyt mitenkään. Maailmalla kyyhkyharrastus on suosittua etenkin Lähi-idässä.

Ruskean kyyhkyn Vuorelasta pelastanut Tiina Kokkonen toivoo kyyhkyjen pääsevän takaisin oikeille omistajilleen. Kyyhkyt ovat nyt sijaishoidossa 15 vuorokautta. Kokkosen mukaan kyyhkyille on jo tiedossa hyvät kodit, jos omistajia ei löydy.