Kaikki kukkii jo! Luonto tekee temppujaan, mutta ei hätää – kukkia riittää koko kesäksi

Juhannusruusu on isoilla nupuilla ja päivänkakkaroitakin on jo nähty. Yhtä värikästä kevättä ei ole koettu miesmuistiin.

Kesäinen niitty Seinäjoella 30.5.2018 Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Poikkeuksellisen lämpimän toukokuun ansiosta monet luonnonvaraiset kasvit ovat puhjenneet kukkaan selvästi etuajassa ja luonto alkaa olla kesän alussa yhtä värikäs kuin normaalisti keskikesällä.

Kun kaikki kasvit kukkivat yhtä aikaa, riittääkö kukkaloistoa vielä heinä-elokuulle?

– Ihan varmasti riittää, vastaa Risto Ihamuotila.

Helsingin yliopiston entinen kansleri Risto Ihamuotila tunnetaan intohimoisena kasviharrastajana ja kasvien kerääjänä, kasvioppaitakin hän on kirjoittanut.

Aivan poikkeuksellista

Ihamuotila vastaa puhelimeen kotinsa läheltä metsästä Espoossa. Hän on siellä kasveja tutkimassa.

– Mustikat ovat jo raakileilla, vaikka ollaan vasta toukokuussa. Rätvänä kukkii tässä ja metsätähteä oli valtavasti tuolla kuivemmilla metsämailla, kuvailee Ihamuotila näkemäänsä.

Ihamuotila arvioi, että monien kasvien kukinta on pari viikkoa normaalia edellä. Hän muistuttaa, että kaksi vuotta sitten toukokuu oli myös lämmin ja silloin edellisen kerran luonto heräsi selvästi etuajassa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin aivan poikkeuksellinen.

– En kyllä muista, että koskaan olisi ollut tällaista tilannetta. Luulen, että parin päivän päästä puhkeaa juhannusruusu, niin isoilla nupuilla ne jo ovat, ja siitä voi laskea kuinka paljon ollaan edellä normaalikesää.

Koiranputkia ja hiirenvirnoja Seinäjoella 30.5.2018 Kuva: Hanne Leiwo/Yle

Ihamuotilakin on hämmästellyt sitä, että kaikki kasvit tuntuvat kukkivan yhtä aikaa: ensin tuomi, parin päivän päästä omenapuu ja nyt jo pihlajakin täydessä kukassa.

– Aika merkillistä on sekin, että monet heinät ovat jo tähkällä. Tässä nurmipuntarpääkin kukkii täyttä päätä. Ja voikukat ovat osin jo hedelmillä, hahtuvapallot lentelevät ja tulee uusia voikukkia!

Ihamuotila kertoo nähneensä jo pari päivänkakkaran kukkaakin.

– Jos nyt jotain oikein erikoista haetaan, niin sitä - päivänkakkaroita toukokuussa - voi varmasti sanoa sellaiseksi.

Etumatka pysyy

Se, että kesä on lähtenyt vauhdilla liikkeelle, näkyy Ihamuotilan mukaan kasvien kukinta-ajoissa pitkin kesää.

– Vaikka tapahtuisi mitä, tulisi selvästi kylmempääkin, niin jollakin tavalla tämä etumatka pysyy. Kesä-heinäkuun vaihteen kukat kuten päivänkakkara, hiirenvirna, niittynätkelmä ja monet muut kukkivat varmasti jo ennen juhannusta.

Mutta se on turha pelko, että juhannuksena ei päästäisi tekemään lemmentaikoja ja keräämään kukkakimppuja tyynyn alle. Ihamuotila vakuuttaa, että kukkijoita riittää takuuvarmasti koko kesäksi ja syksyyn saakka.

Loppukesän kukkijoista Ihamuotila mainitsee ensimmäiseksi ahdekaunokin.

– Se on lilanpunainen hyvin kaunis kukka, yksi lempikukkiani. Loppukesällä kukkivat myös syysmaitiainen, kultapiisku, sarjakeltano... kyllä niitä riittää.

Monet alkukesän kasvit saattavat myös kukkia uudelleen myöhemmin kesällä. Esimerkiksi siankärsämö voi kukkia pitkälle syksyyn ja samoin niittyleinikki. Ihamuotila kertoo löytäneensä joskus niittyleinikin kukassa jopa marraskuussa.

Lupiinit kukassa Seinäjoella 30.5.2018 Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Luonnonkukkien päivä 17.6.

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää (siirryt toiseen palveluun) vietetään 17. kesäkuuta. Päivän teemakukka on tänä vuonna metsätähti.

– Se on siinä ja siinä, vieläkö metsätähtiä löytyy tuohon aikaan, niin aikaisessa niiden kukinta nyt on, naurahtaa biologianopettaja Taina Ranta-Maunus. Hän toimii Luonnonkukkien päivän retkioppaana Lapualla.

– Toivottavasti kuitenkin metsästä löytyy viileämpiäkin paikkoja, jossa metsätähtiä on vielä kukassa, niin päästään retkellä niihinkin tutustumaan.

Myös Ranta-Maunus on hämmästellyt varhaista kevättä.

– Juuri naapurin kanssa käytiin aamulenkillä ja naapuri ihmetteli, miten viime vuonna rippijuhliin kerättiin suopursuja ja nyt ne kukkivat metsässä täyttä päätä.