Saitko valmistumislahjaksi riihikuivaa rahaa? Harjoittele vaurastumista – sijoittamisessa on muistettava ainakin nämä perussäännöt

Mitä tehdä lahjarahoilla, jos satuit sellaisia saamaan? Eli baariin vai pörssiin?

sijoittaminen
Grafiikka
Johanna Aulén / Yle

Jotkut nuoret saavat lähipiiriltään koulujen päättyessä pienempiä tai isompia rahalahjoja valmistumisen kunniaksi.

Jos lahjarahaa kertyy joitakin kymppejä tai satasia, ne voi toki juhlia heti pois polttamasta taskuja. Toinen vaihtoehto on kokeilla tehostettua, pitkäaikaista säästämistä, jota kutsutaan sijoittamiseksi.

Vaurastumista voi harjoitella monellakin tavalla, mutta ainakin paria asiaa kannattaa välttää.

Älä laita rahojasi sellaiseen, mitä et tajua

Sijoittaminen mielletään usein kauppakorkeakoulun tai oikeustieteellisen läpikäyneiden keinottelijoiden monimutkaiseksi pörssipeliksi. Väitteessä saattaa olla vinha perä.

Samalla mielikuvassa piilee myös oiva opetus: jos et ymmärrä, mihin olet sijoittamassa rahojasi, älä sijoita!

Esimerkiksi sijoituskohteena virtuaalivaluutta bitcoin toimii taatusti eri logiikalla kuin jonkin yrityksen obligaatio eli velkakirja, joka on kohtuullisen riskitön, mutta toisaalta tuottaa heikosti.

Donitsiprinssin obligaatio.
Johanna Aulén / Yle

Jos et siis tunne sijoitustuotteen toimintaa, kannattaa ainakin ottaa selville, mihin kenties olisi sijoittamassa. Kokemattoman sijoittajan kannattaa pysyä erossa vaikeaselkoisista ja spekulatiivisista kohteista.

Sijoittajaksi ei liioin kannata ryhtyä pikavoittojen toivossa. Niitä on saanut kovin harva, ja heidän nimensäkin ovat jo unohtuneet.

Jos tavoittelee nopeasti ja suuria voittoja, kyse on veikkaamisesta, ei sijoittamisesta. Isoja, nopeita voittoja ei ole tarjolla ilman suuria riskejä.

Vielä yksi hokema: jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, ei se todennäköisesti ole totta.

Sijoittaminen vaurastuttaa, pankkitili ei

Mutta miksi ylipäätään mahdollisia lahjarahoja kannattaisi sijoittaa? Koska niillä voi ostaa itselleen tulevaisuuden hyvinvointia.

Pankkitilillä säästöjen pääoma säilyy, mutta ne eivät vaurastuta.

Sijoittajaksi tai säästäjäksi ei tarvitse ryhtyä hampaat irvessä kymmenien vuosien sihdillä. Sijoitukset voivat helpottaa kummasti muutamien vuosien päässä häämöttävän unelmien lomamatkan toteuttamista.

Kuvitus
Johanna Aulén / Yle

Ennen säästämisen aloittamista kannattaa siis miettiä, mitä varten säästää. Lomamatkaa, autoa, moottoripyörää vai asuntoa varten?

Säästökohteen päättäminen auttaa ratkaisemaan, mihin ja miten kannattaa säästää. Kohteesta unelmoiminen auttaa taas sijoittamisen motivoinnissa.

Sijoittamista aloitettaessa, kannattaa laatia oman talouden budjetti eli tulo- ja menoarvio. Siihen listataan tulot ja menot, jolloin selviää, paljonko on varaa sijoittamiseen.

Sijoittaja vastaa itse tekemisistään, neuvoja saa kysyä

Tuhannen taalan kysymys on, mihin kannattaa sijoittaa. Vastuu on tietenkin sijoittajalla itsellään.

Perusperiaate on, että korkeaa tuottoa haettaessa, on kestettävä korkeat riskit. Jopa säästetty summa voi kadota yhdessä yössä taivaan tuuliin.

Pienemmällä riskillä on puolestaan tyydyttävä pienempään tuottoon. Joka tapauksessa sijoittaminen vaatii kurinalaisuutta; jostakin on myös luovuttava.

Kuvitus
Johanna Aulén / Yle

Säästäminen merkitsee sitä, että siirtää jotakin kulutuksestaan tulevaisuuteen.

Tietoa sijoittamisen kohteesta kannattaa etsiä mahdollisimman monesta lähteestä. Pankeilta, läheisiltä ja vaikkapa sijoitusblogeista.

Osakesijoittaminen ja rahastosijoittaminen ovat eri asioita

Suorissa osakesijoituksissa on se hyvä puoli, että niiden kehittymistä pystyy seuraamaan jatkuvasti. Rahastojen avulla saa hajautetun salkun eikä tarvitse itse valita yhtiöitä.

Yksittäisiin osakkeisiin sijoittamisessa arvon vaihtelu on yleensä suurempi kuin sijoitusrahastoissa. Korkorahastoissa on yleensä osakerahastoja pienempi riski ja tuotto.

Jos päätyy ostamaan osakkeita, kannattaa hajauttaa ostot sekä eri toimialojen välillä että maantieteellisesti.

Osakesijoittamisen voi aloittaa pienellä summalla toisin kuin vaikkapa asuntosijoittamisessa. Sijoitusasunnon ostamisessa pitää olla jo aika paljon omaa rahaa ja velkaa sen päälle.

Myös metsään ja taiteeseen sijoittamalla voi tienata, mutta etenkin silloin pitää tietää, mitä tekee.

Asiantuntijat muistuttavat aina, että tärkeintä on säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen. Vaurastuminen toteutuu yleensä säästämällä säännöllisesti ja pitkäjänteisesti.

Ja kun aloittaa nuorena, tuottoa ehtii kertyä pitkän aikaa.

Aika on siis rahaa.

Juttua varten on haastateltu OP Ryhmän ekonomistia Henna Mikkosta ja Nordean yksityistalouden ekonomistia Olli Kärkkäistä.