Hyppää sisältöön

Tekijänoikeusneuvosto vapautti lastenkirjallisuuden Finlandia-voittajan plagiointisyytteistä: Avain hukassa on itsenäinen teos

Tekijänoikeusneuvosto kumosi palkitusta Avain hukassa -teoksesta esitetyt plagiointiväitteet.

Kuva: Juliana Harkki / S&S

Lausuntoa olivat pyytäneet Jenni Erkintalo ja Réka Király. Heidän mielestään Sanna Manderin Avain hukassa -kuvakirjassa oli niin paljon samankaltaisuutta ja yhteneväisyyttä, että se muistutti liikaa heidän itsensä julkaisemaa kirjaa Talo kulman takana.

Kirjoja on verrattu Yleisradion aiemmin julkaisemassa jutussa.

Tekijänoikeusneuvosto julkisti päätöksensä tänään keskiviikkona.

Yllä aukeama Talo kulman takana -kirjasta. Alla Avain hukassa -kirjasta. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Neuvoston mukaan samasta aiheesta kertovat kirjat ovat päätyneet erilaisiin lopputuloksiin niin käytetyn kerronnan, juonen sisällön kuin kuvituksen osalta.

Päätöksessä todetaan, että Avain hukassa -teos ei ole kopio, tai Talo kulman takana -kirjan muunnelma, vaan molempia kirjoja voi pitää tekijöidensä luovan työn tuloksena syntyneenä, itsenäisenä ja omaperäisenä teoksena.

Avain hukassa palkittiin viime vuonna sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla että Rudolf Koivu -palkinnolla. Sen tekijä, Sanna Mander on yksi Suomen johtavista kuvittajista. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Finnair ja Fazer.

Tekijänoikeusneuvoston lausunnot ovat suosituksia, eivätkä sido oikeudellisesti osapuolia.

.
.