Rovaniemelle toivotaan lisää edullisia kesäaktiviteetteja

Kesämatkailija ei ole valmis maksamaan retkistä yhtä paljon kuin talvimatkailija.

matkailu
Matkailuneuvoja Leena Takalo
Matkailuneuvoja Leena TakaloJyri Tynkkynen / Yle

RovaniemiRovaniemen matkailuneuvonnassa käy kuhina, kun matkailijat käyvät kyselemässä tietoja hyvinkin erilaisista asioista. Kysymyksiin vastaa muun muassa matkailuneuvoja Leena Takalo – yli 30 vuoden kokemuksella.

– Kysymykset eivät ole muuttuneet kauheasti vuosien saatossa. Eniten meiltä kysytään sitä, mitä Rovaniemellä voi tehdä, käyntikohteita, aktiviteetteja, ohjelmapalveluja, majoitusta, ravintoloita ja tapahtumia. Eniten on muuttunut tarjonta, mitä Rovaniemeltä löytyy, mutta kyllä ne kysymykset ovat olleet aika lailla samanlaisia minun työurani aikana.

Ajat ovat muuttuneet paljonkin viimeisten vuosien ja varsinkin vuosikymmenien aikana.

– Suurin muutoshan on tapahtunut vuodenaikojen suhteen. Vielä reilu 10 vuotta sitten kesällä oli paljon matkailijoita ja talvella oli rauhallisempaa. Nyt on niin päin, että talvi on todella kiireinen, ja kesän eteen teemme kovasti töitä, että saisimme sen takaisin siihen nousuun, missä se oli vuosia sitten.

Revontulet herättävät kiinnostusta – jopa yöttömän yön aikaan

Viime vuosien suuri hitti, revontulet, herättää edelleen suurta kiinnostusta ulkomaisten matkailijoiden parissa.

– Siinä ei ole tapahtunut mitään muutosta, päin vastoin. Kun revontulet alkavat näkyä elokuun lopulta sinne huhtikuun alkuun, niin päivittäin kymmeniä jos ei satoja kertoja täällä katsellaan yhdessä ennusteita ja paikkoja ja kysellään revontuliretkiä. Jopa kesälläkin asiakkaat tulevat kyselemään, että voiko revontulia nähdä.

Lisääntynyt varallisuus näkyy siinä, että nykyisin näkee vähemmän nollabudjetilla kulkevia matkaajia. Mutta rahan käyttö ei ole samanlaista koko ajan, Takalo sanoo.

– Siinäkin nämä vuodenajat ovat erilaisia. Talvimatkailija on valmis maksamaan aktiviteeteistä. Periaatteessa lumeen ja revontuliin liittyvät aktiviteetit ovat sellaisia, että niissä hinta ei ole niin merkittävä. Mutta kesäaikaan sen huomaa, että kesämatkailija ei ole valmis maksamaan retkistä niin paljon kuin talvimatkailija. Siinä on varmaan se suurin ero.

Matkailijoiden opastustaulu ja Kuninkuusravien mainos
Rovaniemen matkailun kaksi ajankohtaista ilonaihetta: uudet opastustaulut ja KuninkuusravitJyri Tynkkynen / Yle

Yksi viimeaikaisista parannuksista Rovaniemellä on se, että kaupungin ydinkeskustaan saatiin kunnon opasteet matkailijoille viime syksynä. Takalon mukaan se on parantanut tilannetta.

– Matkailijoilta ei ole tullut mitään suoraa palautetta, mutta kyllä meidän käsitys on se, että rautatieasemalta keskustaan ei ihan lähdetä enää hortoilemaan väärään suuntaan. Ennenhän sieltä lähdettiin usein jopa Korkalovaaran suuntaan.

Kehityskohteita Rovaniemellä olisi paljon vielä erityisesti kesämatkailun puolella. Nuukille kesämatkailijoille pitäisi räätälöidä lisää edullisia matkailupalveluita.

– Meillä on toive, että saisimme juuri kesälle lisää jotain uutuustuotteita, uusia ohjelmapalveluja. Ne saisivat olla helposti tavoitettavia ja suoraan sanottuna edullisempiakin. Kokonaisuutena tämä kesä on meille suuren mietinnän ja kehityksen hetki, että sinne saataisiin lisää nostetta. Totta kai suuret tapahtumat, kuten Kuninkuusravit, tuovat meille väkeä, mutta kokonaisuutena kesä on suuri markkinointihaaste meille kaikille.