Nenä vuotaa ja silmiä kirvelee? Ilmastointilaite saattaa olla syypää flunssalle

Ilmastointilaitteiden epäpuhtaudet saattavat levittää homeita ja allergisoivia hiukkasia.

ilmastointilaitteet
Mies niistää nenäänsä.
Henrietta Hassinen / Yle

Vaikka ilmastointi on usein hellepäivinä ihmisen paras ystävä, eivät sen vaikutukset ole aina pelkästään positiivisia. Ilmastointi saattaa jopa sairastuttaa.

Helsingin yliopisto ja silloinen Tekninen korkeakoulu ovat tutkineet koneellisesti ilmastoituja toimistorakennuksia ja työntekijöiden oireita.

Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola kertoo, että koneellisesti ilmastoiduissa toimistorakennuksissa ihmisillä esiintyi enemmän silmien ärsytystä, hengitys- ja iho-oireita, kuin niin sanotuissa luonnollisesti ilmastoiduissa rakennuksissa.

Aina jollakin on infektio, joka voi levitä muihin.

Jouni Jaakkola

Ilmastoinnin voimakkuudella, lämpötilalla sekä ilmastointijärjestelmän suodattimilla on suuri merkitys ilmastoinnin toimivuuteen.

– Ilmastointilaitteiden epäpuhtaudet saattoivat levittää jopa homeita ja allergisoivia hiukkasia, jotka aiheuttivat oireita silmiin ja hengitysteihin, kertoo Jaakkola.

Silmien kirvely, nenän tukkoisuus tai vuoto, nielun ärsytys ja kuiva yskä ovat tyypillisimpiä oireita, joita koetaan ilmastoiduissa tiloissa.

Pelkkä ilmastointi ei sairastuta

Ilmastointi yksin ei ketään saa sairaaksi, mutta se voi altistaa hengitystiesairauksille. Kun hengitystiet ärtyvät, niistä tulee herkempiä tartuntasairauksille ja virusinfektioille.

– Ilmastoiduissa toimistorakennuksissa, julkisissa tiloissa tai lentokoneissa on yleensä paljon väkeä läsnä ja aina jollakin on infektio, joka voi levitä muihin, Jaakkola sanoo.

Laaja kansainvälinen tutkimus, jossa oli mukana ihmisiä Englannista, Ranskasta ja Malesiasta osoitti, että noin puolet osallistuneista saivat ilmastoinnista kurkunärsytysoireita. Kolmannes raportoi, että oireet liittyivät oleskeluun ilmastoiduissa tiloissa. Muitakin syitä toki oli, kuten tupakansavu ja ilmansaasteet.

Esimerkiksi kroonisia sydän-, verisuoni- tai hengityselinsairauksia sairastavat eivät saisi kärsiä kuumuudesta ja helteestä. Silloin lämpötilan alentaminen ilmastoinnilla on perusteltua terveyssyistä.

Ilmastoinnin säätö on oikein silloin, kun sitä ei huomaa

Auton ilmastointi on helppokäyttöinen, mutta siinäkin on mahdollisuus virheisiin. Ilmanvaihdon suuntaus kannattaa tehdä niin, että esimerkiksi niska ei kylmety. Raitisilmasuodatinkin kannattaa vaihtaa useammin kuin ohjekirjassa suositellaan.

Huoltomies tarkastaa ilmastointiputkia.
Ilmastointilaitteiden huolto on tehtävä säännöllisesti ja mieluummin liian usein kuin liian harvoin.Yle

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoskella on pitkä kokemus autoalalta. Liikenneturvallisuuden asiantuntijaroolin ohella hän on toiminut aiemmin liikenneopettajana. Autokouluissakin opetetaan ilmastoinnin asetukset.

– Sopiva lämpötila on tietenkin henkilökohtainen kokemus. 18 astetta on varmastikin liian viileä, mutta ei lämpötila saa olla liian lämminkään.

Kalmakosken mukaan tarkkaavaisuus liikenteessä herpaantuu, jos ilmastointi on säädetty vaikkapa 24 asteeseen.

– Oikea lämpötila selviää käyttäjäkokemuksen perusteella.