STM:n työryhmä: Tupakalle rajut veronkorotukset, savuttomia alueita saatava lisää – keskustele

Työryhmän mielestä tupakka-askin hinta on keskeinen tupakan haittoja ehkäisevä tekijä. Työryhmä esittää tupakkaveron korotusten jatkuvan myös tulevina vuosina.

tupakoimattomuus
Tupakka palaa sormien välissä
Henrietta Hassinen / Yle

Tupakka uhkaa kallistua entisestään, jos sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän pohtimat ehdotukset toteutuvat. Työryhmän mielestä hinta on keskeinen tekijä tupakan haittojen ehkäisyssä. Työryhmä toivoisikin tuntuvien tupakkaveron korotusten jatkuvan myös tulevina vuosina.

Tupakkayhtiö Philip Morrisin Suomen viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä ei työryhmän aikeista ylläty, mutta muistuttaa mahdollisista seurauksista.

Tupakkayhtiö varoittaa ulkomailta tuonnin lisääntyvän

– Aski voi maksaa jo nyt esimerkiksi kahdeksan euroa, jos hinta todella paljon nousee, niin tuonti ulkomailta voi lisääntyä, Mononen-Mikkilä sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettamalta työryhmältä on luvassa nippu ehdotuksia, joiden tavoitteena on vähentää tupakointia ja nikotiinituotteiden käyttöä Suomessa. Työryhmän mielestä tupakkapoliittisia linjauksia olisi syytä pohtia myös tupakkatuotteiden myynnin alaikärajojen osalta.

Tupakkayhtiö Philip Morrisin Suomen viestintäjohtaja toivoisi työryhmän ehdotuksilta edistyksellisempää linjaa.

– Näkemättä muistiota on vaikea ottaa yksityiskohtiin kantaa, mutta vaikuttaa siltä, että työryhmä on täysin unohtanut uuden tupakkapoliittisen trendin eli haittojen vähentämisen, Mononen-Mikkilä sanoo.

Hänen mukaansa haittojen vähentäminen tarkoittaisi käytännössä mahdollisuutta siirtyä savuttomiin nikotiinipitoisiin tuotteisiin.

– Tätä toivoisimme suomalaisten päättäjien myös harkitsevan, Mononen-Mikkilä sanoo.

Taloyhtiö voisi itse kieltää parveketupakoinnin ilman viranomaiskiemuroita

Työryhmä haluaisi niin ikään laajentaa savuttomia alueita muun muassa parveketupakoinnin osalta.

Työryhmän mielestä Suomeen tulisi luoda nykyistä selkeämpi käytäntö siten, että taloyhtiö voisi itse yhtiökokouksen yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä kieltää parveketupakoinnin.

Nykyisellään yksikin osakkeen omistaja voi estää kiellon vastustamalla kiellon ottamista yhtiöjärjestykseen. Tosin tälläkin hetkellä yhtiö voi enemmistöäänten turvin lähteä halutessaan hakemaan kieltoa viranomaisteitse kunnan tai kaupungin terveysviranomaiselta.

Työryhmän on määrä luovuttaa mietintönsä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) huomenna.

Juttua täsmennetty klo 17.12: Lisätty tieto siitä, miten taloyhtiö voi nykyisin hakea enemmistöpäätöksellä parveketupakoinnin kieltämistä kunnalta.

Lisää aiheesta:

Parveketupakoinnin kieltäminen helpottui – hinta voi kirpaista kukkarossa