Suomalainen sairaanhoitaja lähtee Kongon ebola-alueelle

Kongon demokraattisessa tasavallassa on tässä kuussa löydetty ainakin 51 varmaa tai epäiltyä ebola-tapausta.

ebola
Lääkärit ilman rajoja -järjestön henkilöstöä Mbandakan sairaalalla Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön henkilöstöä Mbandakan sairaalalla Kongon demokraattisessa tasavallassa.Louise Annaud / MSF / EPA

Suomen Punainen Risti lähettää sairaanhoitajan Kongon demokraattiseen tasavaltaan avustamaan maassa leviävän ebola-verenvuototaudin tartuntojen estämisessä.

Sairaanhoitaja tulee työskentelemään Punaisen Ristin kansainvälisessä avustustiimissä, jonka tehtävänä on muun muassa opastaa paikallista terveydenhoitohenkilökuntaa tautitapausten varhaisessa löytämisessä sekä sairastuneiden hoidossa ja tilanteen seuraamisessa.

Suurin osa Kongon demokraattisen tasavallan ebola-tapauksista on löydetty Bikorosta, maan luoteisosasta. Terveydenhoitohenkilöstö on huolissaan taudin mahdollisesta leviämisestä tiheämmin asutulle kaupunkialueelle.

Punainen Risti neuvoo paikallisia asukkaita nopeaan hoitoonohjaukseen, oikeanlaiseen suojautumiseen sekä tautiin kuolleiden oikeanlaiseen käsittelyyn ja hautaamiseen.

Ebolaan ei ole hoitoa, mutta viruksen leviämistä voidaan ehkäistä. Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) on perustanut Bikoroon kaksi hoitokeskusta ja rokottaa alueen asukkaita koekäytössä olevalla rokotteella..

Kongon demokraattisessa tasavallassa puhkesi ebola-epidemia myös vuonna 2014. MSF:n mukaan on merkittävä edistysaskel, että hoitohenkilöstöllä on ebola-rokote, jolla taudin leviäminen voidaan mahdollisesti pysäyttää.

Bikoron ympärille pyritään luomaan rokotettujen ihmisten rengas, jonka läpi viruksen kantajat eivät kulkisi.

MSF sanoo kuitenkin olevansa huolissaan, koska viruksen kaikkia leviämistapoja ei tunneta ja uusia tapauksia löytyy edelleen.

Lähteet: Reuters