Tässä on Lahden kaupunginjohtajakisan top 3

Kolme Lahden kaupunginjohtajaksi hakenutta ehdokasta on käynyt läpi soveltuvuustestit, joiden tulokset ovat tulleet alkuviikolla. Uutta tietoa valinnasta odotetaan torstaina. Millaisia hakijoita ovat Pekka Timonen, Jorma Haapanen ja Kimmo Jarva?

Lahti
Lahden kaupungintalo
Vihtori Koskinen / Yle

Esittele itse itsesi:

PT: Olen Pekka Timonen, 52-vuotias ja tällä hetkellä valtioneuvoston kansliassa töissä ja nyt Lahteen pyrkimässä.

JH: Mä olen Jorma Haapanen. Tällä hetkellä Kotkan palvelujohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja eli vastaan kaikista kaupungin palveluista.

KJ: Olen Kimmo Jarva, Lappeenrannan kaupunginjohtaja.

Miksi Lahden kaupunginjohtajan virka kiinnostaa sinua?

PT: Lahti on hyvin kiinnostava kaupunki ja hyvin kiinnostavassa tilanteessa. Lahdella on mahdollisuus tehdä myönteinen käännös eteenpäin. Haluaisin olla monen muun ihmisen kanssa tekemässä sitä käännettä. Lahti on sijainniltaan loistava. Se on siinä paikassa Suomessa, missä asiat kasvavat ja Lahdenkin pitäisi kasvaa.

JH: Olen seitsemän vuotta ollut Kotkan kakkosvirkamiehenä. Lahti on kiinnostava kaupunki ja siellä on samantyyppisiä haasteita kuin Kotkassa. Yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyö on erittäin iso asia kaupungille. Sillä tulee varmasti olemaan vaikutusta kaupungin väestörakenteeseen ja vetovoimaan.

Kimmo Jarva
Kimmo JarvaMarjo Pirilä / Yle

KJ: Lahti on jonkin verran isompi kuin Lappeenranta ja olen ollut Lappeenrannassa jo kuusi ja puoli vuotta. Tämä on sopiva aika tavoitella uralla etenemistä. Tämä on nätti kaupunki. Urbaania elämää, mutta luonnonläheistä, kun Vesijärvi on lähellä. Täällä on myös hyviä harrastusmahdollisuuksia, urheilusta ja kulttuurista tuttu kaupunki.

Lahtea on sanottu alisuorittajaksi kokoonsa nähden. Missä olisi kehittämisen paikka?

PT: Kaikki muutos lähtee lahtelaisista itsestään. Tärkeintä on se, että kaupunki omalta osaltaan auttaa siihen, että lahtelaiset itse uskovat omaan kaupunkiinsa ja vie sitä itse eteenpäin osallistavuuden ja yhdessä tekemisen kautta. Mikään muutos ei synny ulkoapäin tuomalla eikä se ole mikään hallinnollinen päätös. Lahden on oltava rohkea ja poiketa muista kaupungeista. Lahden ei pidä pelkästään sanoa olevansa hyvä paikka, vaan sen pitää myös tuntua hyvältä.

JH: Lahdessa ja Kotkassa on samantapaisia ongelmia, kuten korkea työttömyys. Myös suuri osa nuoria jää ilman toisen asteen tutkintoa. Kun nuoret saadaan elämään kiinni, sillä on iso vaikutus kaikkeen muuhun. Lahdella olisi vielä paljon tekemistä saavutettavuudessa pääkaupunkiseutuun nähden. Tämä on tavattoman hyvin saavutettavissa ja tämä on oikea kaupunki ja täällä on edulliset asumiskustannukset verrattuna pääkaupunkiseudun kehyskuntiin.

Pekka Timonen
Pekka TimonenMarjo Pirilä / Yle

KJ: Lahdessa on turhaa vaatimattomuutta, kun pääasiassa asiat tuntuvat olevan kohdallaan. Sijainti on aivan ihanteellinen ja elinkeinorakenne on monipuolinen. Nyt tuli vielä yliopistoyhteistyö Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa.

Kun kaupunginjohtajan virka muuttuu kansliapäälliköksi ja valta samalla vähenee, kiinnostaako virka yhä?

PT: Titteli muuttuu, mutta ei se homma siitä muutu. Tehdään yhä Lahdesta parempaa kaupunkia.

JH: Minä haen sekä kaupunginjohtajaksi että kansliapäälliköksi. En näe tätä valtakysymyksenä millään muotoa. Jos minut valitaan, vien tätä kaupunkia joka tapauksessa pormestarimallin suuntaan. Haluan ottaa johtavat poliitikot mukaan jo valmisteluvaiheessa. Se nopeuttaa asioiden läpimenoa.

KJ: Olen hakemassa kokonaisuutta. Se väheneekö valta, ei ole olennaista. Ammattijohtajuus on aina kiinnostanut ja kansliapäällikkönä pääsee varmasti myös toteuttamaan sitä.

Jorma Haapanen
Jorma HaapanenMarjo Pirilä / Yle

Pekka Timonen, olet ollut Helsingin kulttuurijohtajana, mitä osaamista toisit Lahteen?

PT: Tietenkin suuremman kaupungin hyviä asioita. Mukana tulee paljon yhteyksiä ja valmiita verkostoja, joita yrittäisin kaikin keinoin hyödyntää Lahden parhaaksi. Kulttuuri ei ole mikään erillinen sektori, vaan se on osa elävää kaupunkia. Lahti on vahva kulttuuri- ja urheilukaupunki. Ne ovat rinnakkain. Lahdessa on jo nyt valtakunnallisesti merkittävää kulttuuria. Pidetään huolta, että ne loistavat ja näkyvät koko Suomessa. Se nostaa lahtelaisten ylpeyttä ja vetää myös muita Lahteen.

Jorma Haapanen, olet ollut mukana Kymenlaakson sote-kähinöistä, mitä ajattelet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä, Hykystä?

JH: Pidän hyvänä, että Päijät-Hämeessä on saatu aikaan hyvinvointikuntayhtymä. Se pantiin pystyyn nopeasti ja siinä on siitä johtuvia käyntiinlähtövaikeuksia ja tiettyjä järjestelmähaasteita. Siinä vaaditaan kärsivällisyyttä, että ne hyödyt alkavat sieltä tulla. Kaupungin ja yhtymän keskusteluyhteyden pitää olla tosi tiivistä.

Kimmo Jarva, kumpi on Suomen ympäristökaupunki Lahti vai Lappeenranta?

KJ: Vielä mun pitää vastata Lappeenranta. Mutta tämä on tällaista tervettä, iloista kilpailua, josta ei saa olla mustasukkainen. Yritetään pistää hyvässä joka kaupunki paremmaksi. Jos minut valitaan Lahteen, Lahti menee ohi.

_Voit kuunnella kaupunginjohtajaehdokkaiden haastattelut täältä. _