Raportti: Japani surmasi viime kesänä yli 120 tiineenä olevaa lahtivalasta

Eläinsuojelun hyväntekeväisyysjärjestö on tyrmistynyt Japanin toimista. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

valaanpyynti
Valas, jota on ammuttu harppuunalla laivasta
Japanilainen valaanpyyntialus on ampunut ensimmäisen harppuunan valaaseen Atlantilla tammikuussa 2006.Jeremy Sutton-Hibbert / EPA

Japanilaiset valaanpyytäjät surmasivat viime vuonna yli 120 tiineenä olevaa lahtivalasta, käy ilmi tuoreesta raportista. Sen mukaan Japanin vuotuisessa metsästyksessä saatiin viime vuoden saaliiksi yhteensä 333 lahtivalasta, joista 181 oli naaraita. Naaraista 122 oli tiineenä.

Kansainväliselle valaanpyyntikomissiolle luovutetun raportin laati japanilainen tutkimusinstituutti, jolla CNN:n mukaan on yhteyksiä Japanin kalastusministeriöön.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun)ja Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan raportin luvut ovat keränneet voimakasta kritiikkiä luonnonsuojelijoilta.

– 122 raskaana olevan valaan surmaaminen on järkyttävää ja surullinen lisäosoitus Japanin julmasta valaanpyynnistä, eläinsuojelun hyväntekeväisyysjärjestö Humane Society International sanoi tiedotteessa.

Järjestön mukaan valaiden jatkuva tappaminen on kohtuutonta, mutta nämä uudet luvut tekevät siitä vieläkin järkyttävämmän. Järjestö toivoo, että Australia ja muut valaiden pyynnin rajoittamista puoltavat maat lähettävät mahdollisimman voimakkaan viestin Japaniin, jotta se lopettaisi tappavat valaanpyyntiohjelmat.

Japanin valaanpyynti kestää yhteensä 12 viikkoa. Pyynti järjestetään kesäkuukausina.