Yhdysvaltojen Pompeo ja Kim Jong-unin kakkosmies neuvottelivat New Yorkissa – Pohjois-Koreaa taivuteltiin tällä kertaa pihvillä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on vierailulla Pohjois-Koreassa ja tapasi Kim Jong-unin.

Mike Pompeo
Kim Yong-chol
Pohjois-Korean työväenpuolueen varajohtaja Kim Yong-chol kuvattuna New Yorkin Millennium-hotellin edustalla keskiviikkona.Corey Sipkin / AFP

Pohjois-Korean työväenpuolueen varajohtaja eli Kim Jong-unin kakkosmies Kim Yong-chol neuvotteli ulkoministeri Mike Pompeon kanssa maiden johtajien mahdollisesta huipputapaamisesta. Pompeo ja työväenpuolueen varajohtaja Kim neuvottelivat myös Pohjois-Korean ydinaseohjelman tulevaisuudesta.

Pompeo oli kommentoinut medialle tapaamisen olleen "loistava". Hän myös tviittasi (siirryt toiseen palveluun)puolitoista tuntia kestäneestä illallisesta perjantaina.

– Hyvä työillallinen Pohjois-Korean Kim Yong-cholin kanssa New Yorkissa tänään. Ruokalistalla oli pihviä, maissia ja juustoa.

Arvioiden mukaan tapaamisella Kim Yong-chol on yrittänyt vakuuttaa Kim Jong-unin olevan vakavissaan presidentti Donald Trumpin tapaamisen suhteen. Mahdollista on myös, että tapaamisessa on suunniteltu Trumpin ja Kim Jong-unin tapaamisen loppulausuman sisältöä.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Kim Yong-cholin vierailu Yhdysvalloissa viestisi siitä, että monia kohtia maiden välillä on vielä sopimatta.

Presidentti Donald Trump perui kesäkuun 12. päivälle suunnitellut tapaamisen viikko sitten, mutta nyt sitä yritetään jälleen järjestää.

Kim on korkea-arvoisin pohjoiskorealainen viranomainen, joka on vieraillut Yhdysvalloissa 18 vuoteen. Edellisellä kerralla vuonna 2000 sotilasjohtaja Jo Myong-rok tapasi presidentti Bill Clintonin.

Lavrov vierailee Pohjois-Koreassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on puolestaan vierailulla Pjongjangissa Pohjois-Koreassa keskustelemassa samasta asiasta kuin Yhdysvallat eli Pohjois-Korean ydinaseohjelmasta. Lavrovin kerrotaan tavanneen Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin.

Aiemmin Lavrov oli tavannut Pohjois-Korean ulkoministerin.

– On päivän selvää, että Korean niemimaan ydinaseongelman ratkaiseminen edellyttää muutossa sanktioasiassa, sanoi Lavrov.

Myös Pohjois-Korean uutistoimisto on kertonut Lavrovin matkustaneen tapaamaan ulkoministeri Ri Yonh-hota. Pohjois-Korea ei kertonut tarkemmin, mitä Lavrov vierailullaan on tekemässä.

Viimeksi Lavrov kävi Pohjois-Koreassa vuonna 2009.

Myös Pompeo ja Lavrov keskustelivat ensimmäisen kerran puhelimessa keskiviikkona.

Päivitetty 11:20: tiedolla Lavrovin tapaamisesta Kim Jong-unin kanssa.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass, AP