Harvinainen päätös: Avotulen teko on kielletty suuressa osassa Lappia

Maasto on rutikuivaa aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Lapin pelastuslaitos on kieltänyt avotulen teon useissa Lapin kunnissa.

Tornio
Nuotio.
Nokipannukahvit on syytä jättää nyt keittämättä metsäreissulla.

Lapin pelastusviranomainen on kieltänyt kaiken avotulen teon aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Valmiuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta kertoo, että avotulella tarkoitetaan nuotiota tai muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan tai kipinöinnin kautta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi grillaaminen kevytrakenteisella kupugrillillä tai maapohjalle asetettavalla kertakäyttögrillillä on kielletty.

Palotarkastuslentoja tehdään nyt ahkerasti

Avotulen teko on kielletty torstaista maanantaihin saakka ellei pelastusviranomainen pura kieltoa aikaisemmin.

Se koskee seuraavia Lapin kuntia: Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Tervola, Tornio, Simo ja Ylitornio

– Vaikka kielto ei koske Pohjois-Lapin kuntia, tulee näissäkin kunnissa huomioida voimassa olevat varoitukset ja noudattaa erityistä varovaisuutta avotulen käsittelyssä ja muussa syttymisriskiä aiheuttavassa toiminnassa, toteaa valmiuspäällikkö Ari Soppela.

Lapissa on ollut toukokuussa jo saman verran maastopaloja kuin keskimäärin edelliskesinä. Palotarkastuslentoja tehdäänkin nyt normaalia enemmän korkean maastopaloriskin vuoksi.

Maakunnan eteläosista aina Rovaniemen korkeudelle asti palolentoja lennetään kahdesti päivässä, mikä on tuplasti enemmän kuin yleensä metsäpalovaroituksen aikana. Joinakin kesinä valvontalentoja ei ole tarvinnut tehdä lainkaan.

Tuulinen sää lisää metsäpaloriskiä

Viikkoja jatkunut sateeton ajanjakso on aiheuttanut sen, että Lapissa on historiallisen korkea metsäpalon syttymisriski, sillä metsäpaloindeksi lähestyy asteikon maksimiarvoa Keski- ja Etelä-Lapissa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että metsäpalojen ja myös suurpaloksi leviävän metsäpalon mahdollisuuden todennäköisyys on kasvanut merkittävästi. Suurpalon riskiä kasvattaa osaltaan myös tuulinen sää.

Pelastuslaitos kehottaa lisäksi välttämään kaikkea maastossa ja metsämaan läheisyydessä tehtävää työtä, josta voi aiheutua kipinöintiä. Näitä ovat esimerkiksi hakkuuaukioiden maanmuokkaus, tien pientareiden koneellinen niittäminen ja turpeen nosto kivisillä turvetuotantoalueilla.