Näin pilaat lomanaloituksen: Aloita iso hanke töissä, lataa lomaan suuria odotuksia ja tee tiukka aikataulu

Työelämästä palautuminen olisi hyvä muistaa osana arkea. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

kesäloma
Kalenteri.
Ammattilaisen vinkit lomalle virittäytymiseen antoi aamu-tv:ssä Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.

Sata lasissa hommia ja uusia, isoja hankkeita työn alle viime hetkeen asti ennen lomaa. Vähän vielä viesteihin vastailua ja muiden työasioiden hoitoa loman alettua, kunnes alkaa kiirehtiminen tiukan aikataulun mukaan, täytyy ehtiä muun muassa vierailulle kaikille sukulaisille.

Loman odotetaan olevan täydellinen ja korvaavan kaikki työelämän uhraukset, sen jälkeen ollaan uusia, ihania ihmisiä.

Tällaiseksi kuvaili mahdollisimman virheellistä loman aloitusta johtaja Kirsi Ahola Työterveyslaitokselta.

Jos lomalle haluaa rentouttavammissa tunnelmissa, Ahola vinkkasi katsomaan jo hyvissä ajoin ennen lomaa, mitkä asiat ehdottomasti on saatava tehtyä ja aikatauluttamaan niitä. Ennen lomaa on hyvä tehdä yhteenveto asioista, joista loman jälkeen töitä pitää jatkaa.

Aamu-tv:n lähetyksessä torstaina vieraillut Ahola kuvaili keskimäärin noin kahdeksan päivän loman jo parantavan hyvinvointia. Hyvä loman pituus on ainakin kahdesta kolmeen viikkoa, jotta elpymisen lisäksi ehtii virkeänä kerätä kokemuksia ja virkistää mieltä.

Hän ei suosittele lataamaan yhdelle lomalle liikaa odotuksia. Palautumista olisi oltava myös arkisin töiden jälkeen ja viikonloppuisin.

Jos töistään ei voi loman ajaksi kokonaan irtautua, voi työasioille varata jonkin tietyn ajankohdan viikosta, jotta niitä ei tarvitsisi miettiä jatkuvasti.

Mikä auttaa pääsemään irti töistä, kun loma alkaa? Vastaa Ylen kyselyyn.

Paluu keskelle viikkoa, digipaastoa aivoille ja muita vinkkejä

Miten raivata lomaa itselleen jos on pätkätyöläinen, eikä uskalla toivoa vakituisille työntekijöille kuuluvia lomamääriä?

Tällöin Ahola suosittelee huolehtimaan, että iltaisin ja viikonloppuisin pääsee irti työasioista, jotta mieli saa lepoa ja virkistystä.

Töihinpaluun keventämiseksi Ahola suosittelee loman lopettamista keskelle viikkoa, jolloin ensimmäinen viikko alkaa lyhyempänä.

Ylen uutisissa on annettu vinkkejä hyvään lomakokemukseen aiemminkin.

Aivojen kuormitusta pahentaa ihmisten tapa multitaskata eli tehdä monta asiaa yhtä aikaa. Lehteä lukiessa ei kannata samalla vilkuilla, mitä puhelin tai jokin muu päätelaite tuuttaa, vaan keskittyä yhteen asiaan kerrallaan, suositteli työterveyspsykologi Tanja Lappi viime kesäkuussa julkaistussa jutussa.

Akkuja lataavaan lomaan kuuluu sekä lepoa että liikuntaa. Unirytmiä ei kannata muuttaa liikaa ja alkoholia käyttää vain maltillisesti. Yle listasi talvella kaikkiaan kymmenen vinkkiä, miten voi rentoutua viikon kestävällä lomallakin.

Jos työelämä tuntuu jatkuvasti raskaalta ja uuvuttavalta, voi taustalla olla työuupumusta. Arviolta joka neljäs työikäinen suomalainen kärsii erilaisista työuupumusoireista. Tästä jutusta voi katsoa, mitkä ovat tyypillisiä työuupumuksen oireita.

– Hirveän kova vaatimus itseään kohtaan ja pyrkimys aina täydelliseen toimintaan uuvuttaa, kommentoi puolestaan psykoterapeutti Maaret Kallio työuupumusta käsitelleessä jutussa maaliskuussa.

Lue myös

Tuija Siltamäen kolumni: Shokkipaljastus: Lomalla ei tarvitse tehdä mitään, jos ei huvita – keskustelu

Työ oli tappaa kolmikymppisen myyntitykin – "Jos olisin ollut poikamies, en ehkä olisi enää tässä"

Lapsettomuuden, narsistisen suhteen ja töissä loppuunpalamisen kokenut Heidi Alamikkelä, 36, uupui monta kertaa – ei osannut sanoa ei

Kannattaako työpaikkaa vaihtaa kuin paitaa?

Voit jo tietämättäsi olla unelmaduunissasi – tuunaa työsi mielekkäämmäksi