1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hyväntekeväisyys

Unessa nähty souturetki ei jättänyt rauhaan – poliisisisarukset soutavat Suomenlahden yli Viroon

Pikkuveli sanoi hulluksi, mutta isosisko sai tahtonsa läpi. Kesän lopulla he soutavat yli 80 kilometrin matkan Suomesta Viroon.

Taimi Komulainen harjoittelee Suomenlahden yli soutamiseen Kainuun maaseudulla. Kuva: Lucas Holm / Yle

Kuhmolainen Taimi Komulainen toteuttaa veljensä Arvo Ivanovin kanssa viime syksynä näkemänsä enneunen. Unessa Komulainen oli soutamassa pienellä veneellä keskellä merta.

Sisarukset soutavat Suomenlahden yli kesän lopulla. Soutu alkaa Helsingin Lauttasaaresta ja päätepisteenä on Piritan satama Virossa, jonne suora matka on 82 kilometriä. Mahdollisesti jopa kymmenen tuntia kestävä soutu vaatii kahdelta soutajalta yhteistyötä.

– Ensimmäiset kymmenen kilometriä menee tahtia haettaessa. Loppumatkalla päästään uskoakseni jo samaan rytmiin, Komulainen suunnittelee.

Matkan lopullinen pituus voi muuttua reittivalinnan myötä.

– Meillä on kahden viikon liukuva tapahtumaikkuna. Lähdemme sitten kun sääennuste sanoo, että tulevana yönä on sopiva keli, kertoo Komulainen.

Suomenlahden yli pääsee soutamalla, kun sää on suotuisa. Kuva: Lucas Holm / Yle

Komulainen ja hänen veljensä ovat molemmat poliiseja, mutta Komulainen työskentelee Suomessa Sotkamossa, Ivanov puolestaan Virossa. Yhteinen souturetki on samalla hyväntekeväisyyttä (siirryt toiseen palveluun) Suomen ja Viron itsenäisyyksien 100-vuotisjuhlien hengessä.

Tapahtuma on rekisteröity Virossa 100-vuotisjuhlatapahtumiin ja Komulaisen soudusta on uutisoinut myös Postimees (siirryt toiseen palveluun).

Komulainen suhtautuu tulevaan koitokseen tyynesti.

– No hieman aina kaikki uusi jännittää. Periksi ei anneta!

Kipinä souturetkeen syttyi työvuorossa torkahtaessa

Komulainen testasi soutukuntoaan pitkillä matkoilla jo viime vuoden Sulkavan souduissa. Hänen ystävänsä ja soutukaverinsa Satu Pöntiö houkutteli naisen airojen varteen.

– Soudin viime kesänä Sulkavalla yösoudussa 65 kilometriä. Soudin kollegan veneessä vielä saman verran. Viikonlopun aikana tuli soudettua yhteensä 130 kilometriä.

Komulainen kotiutui Sulkavalta soutamisesta innostuneena. Kipinä Suomenlahden yli soutamiseen syttyi työvuorossa.

– Muutama viikko Sulkavan soutujen jälkeen näin työvuorossa aamutunneilla torkahtaen unen, että olin keskellä merta, keskellä yötä ja kaksikolla.

Unessa soutukaverina oli Pöntiö. Komulainen tiedusteli aluksi häntä mukaan, mutta idea ei edennyt käytäntöön.

Taimi Komulainen (oik.) harjoittelee kotiseudullaan Kainuussa ystävänsä Satu Pöntiön kanssa. Kuva: Lucas Holm / Yle

Enneuni otti askeleen kohti toteutumista viime jouluna, kun pikkuveli Arvo Ivanov perheineen saapui Komulaisille Kuhmoon. Joulun viettoon osallistui muitakin sisaruksia. Edellisen kerran perhe oli ollut jouluna yhdessä 28 vuotta sitten.

Komulainen kertoi unestaan pikkuveljelleen Ivanoville.

– Sanoin, että minulla on sinulle haaste ja että lähdet soutamaan kanssani.

Ivanov piti vanhempaa sisartaan hulluna eikä toive soudusta toteutunut toisellakaan yrittämällä. Idea jäi kuitenkin kytemään.

Kun Komulainen esitteli talvisodan historiallisia paikkoja Kuhmossa, perhe keskusteli myös virolaisista suomipojista, jotka tulivat hiihtämällä Suomenlahden yli jatkosodan aikana. Komulaisesta tuntui, että soutumatka täytyy tehdä myös virolaisten suomipoikien kunniaksi.

– Siinä sitten velipoika mietti, että tehdään se. Lyötiin kädet yhteen kaatuneiden taulun edessä, Komulainen tiivistää

Olympiatason valmennusta ja vinkkejä

Sisarusten yhteiset soutuharjoitukset ovat jääneet vähiin pitkän välimatkan vuosi. Komulainen keksi kuitenkin tavan, jolla valmentaa pikkuveli Ivanovia tulevaan koitokseen.

– Olen pyytänyt Virosta Tatjana Jaansonin valmentajaksi. Hän on itse ollut huippusoutaja ja olympiavoittaja. Hän on myös valmentanut virolaisia olympiamitalisteja Pärnun soutuklubissa, Komulainen kertoo.

Ivanov on kestävyysurheilija. Hän juoksee maratoneja ja pyöräilee. Työviikko alkaa noin 100 kilometriä pitkällä pyöräretkellä ja sama odottaa työviikon päätteeksi. Soutaminen on Ivanoville kuitenkin uusi harrastus.

Myös Komulainen harrastaa liikuntaa monipuolisesti soutamisen ohessa.

– Minä luulen, että kunto kestää. Me emme kilpaile kenenkään kanssa. Ainoastaan luonto voi tehdä tepposet.

Kevyt vene on herkkä tuulelle, mutta soutaminen sujuu liukkaasti. Kuva: Lucas Holm / Yle

Helsingistä Tallinnaan soudettaessa kunnon lisäksi on tekniikan ja pitkän soutumatkan taktiikan oltava kohdillaan. Sisarukset ovat saaneet vinkkejä suoritukseen olympiavoittajalta.

– Tiesin, että Tatjana Jaanson souti vuonna 2016 yksin Tallinnasta Helsinkiin. Päätin ettei pyörää tarvitse kokonaan keksiä uudestaan, naurahtaa Komulainen.

Sisarukset ovat sopineet, että Helsingistä mukaan lähtee poliisin saattovene ja virolaiset poliisit tulevat puolessa matkassa vastaan.

Komulainen kehuu Suomen ja Viron poliisien välillä toimivaa yhteistyötä. Soutu symboloi sisarussuhteiden lisäksi myös yhteistyötä poliisien sekä kahden maan välillä.

– Suomi on isosisko, Viro pikkuveli. Minä olen täällä Suomessa isosisko ja veljeni on siellä Virossa pikkuveli. Ja molemmat olemme saman alan ammatissa, pyörittelee Komulainen.