Suomun hotellin tuhonneesta tulipalosta nostetut syytteet hylättiin oikeudessa

Lapin käräjäoikeuden mukaan Hotelli Suomun omistaja ja vakuutusyhtiön edustaja eivät syyllistyneet rikokseen.

Suomu
Suomu palaa
Jorma Korhonen / Yle

KemijärviLapin käräjäoikeus on antanut tuomiot oikeusjutussa, joka koskee Hotelli Suomun paloon liittyviä rikosepäilyjä. Hotellin omistajaa Kari Tirkkosta syytettiin törkeästä petoksesta ja sähköturvallisuusmääräysten rikkomisesta. Vakuutusyhtiön tarkastajaa taas syytettiin luottamusaseman väärinkäytöstä. Syytetyt kiistivät kaikki syytteet.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet. Tuomiosta voi valittaa, joten se ei ole vielä lainvoimainen.

Oikeus totesi muun muassa, että palon syttymissyy ja -paikka jäivät epäselväksi mutta ne eivät voineet olla syyttäjän väitteen mukaisia. Oikeuden mukaan asian arviointia vaikeutti puutteellisesti suoritettu palonsyyntutkinta.

Oikeuden mukaan myös poliisin kuulusteluissa oli puutteita. Esimerkiksi yhtä sammutustöihin osallistuneista oli kuultu vasta puoli vuotta tapahtuneen jälkeen, eikä pelastustoimen johtajaa kuultu lainkaan.

Lisäksi asian käsittelyä vaikeutti se, että sähköturvallisuuteen liittyvät säädökset olivat tapahtumahetkellä hajanaisia, sekavia ja epäjohdonmukaisia.

"Kivi putosi sydämeltä"

Tirkkonen oli helpottunut päätöksen tultua julki.

– Kyllä tällä on ollut erittäin suuri vaikutus. Tuntuu kuin olisi kivi pudonnut sydämeltä, ja kyllähän kropassa tuntuu, että tämmönen helpotuksen aalto käy. Monet ihmiset ovat jo soittaneet ja sanoneet, että näinhän tässä pitikin käydä.

Valtio ja OP Vakuutus Oy joutuvat korvaamaan Suomu Wilderness Oy:n hotelliyrittäjän Kari Tirkkosen oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 270 000 euroa ja OP Vakuutuksen tarkastuspäällikön kuluja yhteensä yli 125 000 euroa.

Hotelli Suomutuntunturin tulipaloa käsiteltiin Lapin käräjäoikeuden valmistelevassa istunnossa Rovaniemellä 17.1.2018
Hotelli Suomutuntunturin tulipaloa käsiteltiin Lapin käräjäoikeuden valmistelevassa istunnossa Rovaniemellä 17.1.2018Jarmo Honkanen / Yle

Lisätty Kari Tirkkosen kommentit sekä viittaukset puutteelliseen palonsyyn- ja poliisitutkintaan klo 14:03.

Lue myös

Palo tuhosi hotellin Suomutunturilla

Suomun tulipalosta toinenkin poliisitutkinta

Tältä näyttää Suomun uusi hotelli – rakentaminen on jo aloitettu

Hotelli Suomun tulipalosta syytteet yrittäjälle ja vakuutusyhtiön tarkastajalle

Lähteet: STT