Yli 20 000 ihmistä lauloi kesän avatuksi Joensuussa – katso tästä tunnelmia

Tänä vuonna Suven avaus juhlistaa 170-vuotiasta Joensuuta.

Joensuu
Katsomo täynnä koululaisia Joensuun Laululavalla Suomen suven avauksessa kesäkuussa 2018.
Suvivirsi avaa Suomen Suven Joensuun Laulurinteellä. Yle välittää laulutapahtuman suorana.

Joensuun Laulurinteellä raikava laulu on monelle pohjoiskarjalaiselle varma kesän merkki.

6 000 alakoululaista ja noin 15 000 katsojaa laulavat perjantaina Suomen Suven avatuksi 34. kertaa. Viime vuonna tapahtuma nousi elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

– Voi olla, että yläkoululaiset pitävät muutaman vuoden tauon, mutta nuoret aikuiset tulevat sitten taas kuuntelemaan, tapahtuman tänä vuonna juontava luokanopettaja Perttu Kivivuori kertoo.

Laulut ja tanssikuviot on harjoiteltu alakouluissa valmiiksi. Kivivuori kertoo, että laulu on raikunut myös koulun käytävillä.

– Kaikki eivät tietenkään motivoidu tapahtumasta, mutta sitten keskustellaan, että mietipäs mikä on vaihtoehto. Tällaista tapahtumaa ei ole missään muualla, ei Kuopiossa, ei Jyväskylässä, ei Helsingissä. Moni oppilas ehkä siitä ymmärtää, että kyse on hienosta tilaisuudesta.

Joensuun juhlavuosi soi Suven avauksessa

Tänä vuonna Suven avaus juhlistaa 170 vuotta täyttävää Joensuuta. Ohjelmistossa on muuassa aivan uusi, Joensuu-aiheinen laulu. Lisäksi paikallisten suosikki "Suvilaulu Joensuulle" palaa ohjelmistoon.

Laulun ohella kaupunkia onnitellaan huutamalla: voimisteluseura JoenVolin cheerleadereiden johdolla kajautetaan onnitteluhuuto Joensuulle.

Myös illan artistivieras löytyi kaupunkilaisten omista riveistä: vuonna 2015 The Voice of Finland -laulukilpailun voittanut Miia Kosunen laulaa lasten kanssa kaksi kappaletta.

Muutoin laulua johtavat Niittylahden koulun kuoro ja Joensuun kouluista koottu uusi lapsikuoro Joen Suut. Säestyksestä vastaa Joensuun puhallinorkesteri, vahvistettuna Joensuun kaupunginorkesterin puhaltajilla.

Yle lähettää Suomen Suven avauksen suorana nettilähetyksenä kello 18 alkaen. Tapahtuman jälkeen avaus on nähtävissä Areenassa 30 päivän ajan.