Perhe hankki suomenhevosen valokuvan perusteella – oikuttelevasta Saaga S:stä kasvoi ravikuningatar, joka juoksee nyt valtavia rahasummia

Taipalsaarelaisesta kolminkertaisesta ravikuningattaresta on tehty dokumenttielokuva.

suomenhevonen
SaagaS ja Ilkka Pyysalo
Temperamenttinen ravikuningatar Saaga S rauhoittuu isäntänsä Ilkka Pyysalon käsittelyssä.Sirkka Haverinen/Yle

Maisema on kuin suoraan Suomi-filmistä. Vihreällä laitumella kukkivat voikukat, ja iso koivuvanhus tarjoaa suojaa auringon paahteelta. Taustalla siintää järvi.

Sulavarakenteinen suomenhevostamma Saaga S on juuri saanut syötyä kaura-annoksensa. Kuningatarmaisen ylväästi se kääntyy ja nostaa toisen takajalkansa vienosti toista jalkaa vasten. On päivälevon aika.

Hevonen on täysin tietämätön sitä ympäröivästä kohusta. Saaga S on dokumenttielokuvan päätähti. Elokuva Satu suomenhevosesta - Saaga S tulee yleisöensi-iltaan heinäkuun lopussa.

Lappeenrantalainen Kai Kuntola seurasi reilun vuoden ajan Pyysalon perheen ja Saagan elämää, ja taltioi materiaalia niin ravikilpailuista kuin harjoituspäivistä viikoittain. Tuloksena syntyi reilun tunnin mittainen dokumentti. Projekti kesti kaikkiaan puolitoista vuotta.

– Seurasimme ja kuvasimme Pyysalon pariskunnan ja hevosen yhteiseloa niin arjessa kuin ravikilpailuissakin. Elokuvan tekeminen pyöri omassa päässä koko ajan, sanoo dokumentin tekijä Kai Kuntola.

– Rahaa projektiin ei aluksi ollut lainkaan, mutta kun kyseessä oli seurantadokumentti, oli työt ja kuvaukset aloitettava heti, kun projektista päätettiin.

SaagaS ja Ilkka Pyysalo
Saaga S on elokuvatähti yhdessä isäntänsä Ilkka Pyysalon kanssa.Sirkka Haverinen/Yle

Työn edistyessä myös Suomen Hippoksen mielenkiinto dokumenttia kohtaan heräsi. Hippos tuli mukaan pienellä rahasummalla ja antoi apuaan elokuvan markkinoinnissa ja levityksessä.

Ravihevosesta ja sen tarinasta ei aiemmin ole tehty vastaavanlaista elokuvaa. Hippoksen viestintä- ja markkinointipäällikkö Merja Tuunanen pitää tärkeänä, että hevosen tarina taltioidaan.

– Näin tässä pelkkiä mahdollisuuksia raviurheilun lajimarkkinoinnin puolesta, sanoo Tuunanen.

Saagan ostaminen oli lottovoitto

Ravihevoset ovat kuuluneet taipalsaarelaiseen Pyysalon perheeseen jo vuosikymmeniä. Isä Esko Pyysalolla oli aikoinaan työhevosia ja muutamia ravihevosia. Hevoselämä tuli siten tutuksi jo pikkupojasta Ilkka Pyysalolle. Vaikka hevosia on ollut, tullut ja mennyt, niin Saaga S:n kaltaista voittajahevosta ei aiemmin ole Pyysalon mailla nähty.

Pyysalon pariskunnan ja Saagan kohtaaminen on tarina jo itsessään. Kun vuonna 2007 Ilkka ja Milla Pyysalo eivät löytäneet sopivaa hevosta myynti-ilmoituksista, he julkaisivat oman ostoilmoituksen, joka yhdisti Saaga S:n ja Pyysalon perheen. Pyysalot ostivat Saaga S:n valokuvan perusteella puolitoistavuotiaana varsana Keminmaasta.

– Silloin vielä en kovin paljon ymmärtänyt hevosista, mutta se valokuva oli niin myyvä, ja siinä oli jotain sellaista, joka napsahti, kertoo Ilkka Pyysalo.

Kuninkuusravien kuningatar

Nyt 12-vuotiaana Saaga S on tuonut Pyysalon perheelle yli 400 000 euroa voittorahoja ravikilpailuista. Kolmena vuonna peräkkäin hevonen on voittanut Kuninkuusravien kuningatartittelin.

Kuninkuusravit on kaksipäiväinen hevostapahtuma, joka järjestetään Suomessa joka vuosi. Se on myös suomenhevosten päätapahtuma, joka tuo tapahtuman järjestävälle paikkakunnalle yleensä yli 50 000 raviurheilun ystävää.

Ilkka Pyysalo on kouluttautunut muutama vuosi sitten hevoshierojaksi.

– Saagan lihakset käydään läpi aina ennen ja jälkeen kilpailun. Tarkoitus on, että lihakset pidetään jatkuvasti kunnossa.

Taitojaan Pyysalo käyttää myös muiden hevosten hoidossa. Hevosista on tullut Ilkka Pyysalolle täyspäiväinen ammatti.

ravikuningatar 2015 ja 2016 Saaga S kuninkuusravit
Ravikuningatar on tuonut Pyysalon perheeseen lähes 450 000 euroa.Klaudia Käkelä / Yle

Lähellä katastrofia

Vaikka rahaa on tullutkin, on Saaga S:n luonne ja tavat pitänyt opetella kantapään kautta.

Saaga S on kotilaitumellaan rauhallinen hevonen. Omapäiset piirteet tulevat näkyviin ravikilpailuissa, yleensä jo tallialueella. Ensimmäiset kisat Kouvolassa kuluvan vuosikymmenen alussa olivat järkytys Ilkka Pyysalolle. Saaga S oli hermostunut jo ennen starttia. Kilpailu meni hyvin, mutta onnistuneen juoksun jälkeen oltiin lähellä katastrofia.

Kisan jälkeen hevonen ei suostunut lopettamaan juoksua, vaan vauhkoontuneena se juoksi ympäri rataa kunnes se saatiin ohjattua niin sanotulle verryttelyradalle, jossa ohjastaja ajoi vielä lähes kymmenen kilometriä. Senkään jälkeen hevonen ei rauhoittunut, vaan riehui ja nousi takajaloilleen.

– Lopulta vauhdissa saatiin kärryt riisuttua ja ohjattua Saaga vieraaseen karsinaan, jossa saatiin valjaat otettua pois. Eläinlääkäri antoi lopulta rauhoittavan piikin. Sitten nopeasti kuljetusvaunuun ja kotiin, kertoo Ilkka Pyysalo.

– Silloin kävi mielessä, kuinka hullu hevonen tuli ostettua. Iän myötä hevonen on onneksi tasaantunut ja rauhoittunut, kertoo Pyysalo.

Isännän huppari silmillä kisoihin

Tutut rutiinit ovat tärkeitä oikukkaalle hevoselle. Kilpailupäivänä Saaga S astuu kuljetusvaunuun yhdessä shetlanninponi Manne mukanaan. Pieni poni matkakaverina rauhoittaa kilparadoille siirtymistä. Toinen erikoisuus on se, että Saaga S astuu kuljetusvaunuun isännän huppari silmillä eli “sokeana” Ilkka Pyysalon ohjaamana.

Manne-poni
Pieni Manne-poni rauhoittaa Saaga S:ää kilpailumatkoilla.Kare Lehtonen /Yle

Tämäkin tarina liittyy vaikeuteen saada hevonen kuljetusvaunuun. Jälleen Kouvolan raviradalla Ilkka Pyysalo oli useamman tunnin yrittänyt saada hevosta kyytiin ja lopulta heittänyt oman beigen hupparinsa hevosen silmille. Näin Saaga saatiin kuljetusvaunuun.

– Jos se haluaa, niin annetaan sen pitää huppari silmillä. Se on meille kaikille kivuttomin vaihtoehto.

– Kotiinpaluu onnistuu ilman hupparia ja samoin harjoituksiin lähteminen.

Ilkan beige huppari on siis osoittautunut myös tärkeäksi rutiiniksi kisapäivänä.

Kuningatar tykkää uimisesta

Ennen tulevan kesän päätähtäintä, Rovaniemen kuninkuusraveja, Saaga S osallistuu neljään tai viiteen tammalähtöön. Päivittäisiin rutiineihin kuuluvat uintireissut Saimaassa ja harjoitusajot tutuissa maisemissa Taipalsaarella.

Elokuvatähdet ovat usein suuria diivoja, jotka tuntevat oman arvonsa, niin myös Saaga S. Se siirtyy vihreällä laitumella ison kotikoivun varjoon jatkamaan päivälepoaan uljaasti astellen ja häntäjouhet heiluen.