Hyppää sisältöön

Tässä on kevään vanhin ylioppilas – Matti Dahlbacka, 82: “Pää on niin terävä, että pitää aivan pipoa vaihtaa!”

Tuore ylioppilas kirjoitti kahdessa vuodessa suomen, ruotsin, englannin, uskonnon ja historian. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Matti Dahlbacka aikoo juhlistaa valmistumistaan leipomalla mansikkakermakakun. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Pietarsaaren Koulupuutarhassa, iloisten nuorten seassa seisoo onnellinen mies, joka puristaa kädessään valkolakkia. Hän ei ole ihan tavallinen ylioppilas, vaan 82-vuotias Matti Dahlbacka – tämän kevään vanhin lakitettava.

Kaksi vuotta sitten Pietarsaaren ruotsinkielisen lukion kanslian ovella kuului vaimea koputus. Oven takaa kurkisti mies, joka haaveili vielä jonakin päivänä saavansa valkolakin valkean päälakensa koristeeksi.

– Mietin, että onkohan rehtori tavannut aikaisemmin ketään näin hullua. Halusin laittaa näitä harmaita aivosoluja liikkeelle, etten ihan dementoituisi, Dahlbacka naurahtaa.

Ovelta koputuksen kuuli rehtori Gunnevi Kiiskinen. Hänen huomionsa siirtyi töistä heti tulokkaaseen, joka kertoi haluavansa kirjoittaa ylioppilaaksi. Dahlbackalla oli jo kaksivuotinen ammattitutkinto, ja Kiiskinen alkoi selvittää, mitä ylioppilaaksi kirjoittaminen vaatisi.

– Selvisi, että hänen pitää suorittaa kaksi pakollista kurssia jokaisesta aineesta, jonka aikoo kirjoittaa. Tämä tarkoitti sitä, että hän tulisi opiskelemaan yhdessä nuorten kanssa. Se jo itsessään oli aikamoinen juttu, Kiiskinen kertoo.

Mietin, että onkohan rehtori tavannut aikaisemmin ketään näin hullua. Halusin laittaa näitä harmaita aivosoluja liikkeelle, etten ihan dementoituisi.

Matti Dahlbacka

Dahlbacka kertoo, että luokkakaverit olivat mukavia häntä kohtaan niin luokassa kuin sen ulkopuolellakin. Opettajat taas olivat erittäin pitkämielisiä vanhempaa opiskelijaa kohtaan.

– Välillä opettajat ovat tulleet kertomaan hauskoja juttuja siitä, miten Matti on peilannut omaa elämäänsä meneillään olevaan opetukseen, rehtori Kiiskinen muistelee huvittuneena.

Koulu on myös parhaansa mukaan yrittänyt auttaa tuoretta ylioppilasta tämän opintiellä. Näin on varmistettu, että Dahlbacka pysyy opetuksessa nuorten mukana.

– Soitin ylioppilaslautakunnalle, että saako iän perusteella erityisjärjestelyjä. Ei saanut. He sanoivat kuitenkin, että aika usein iäkkäillä ihmisillä on kuulovamma, ja niin Matille saatiin enemmän aikaa kirjoituksissa, Kiiskinen kertoo.

Dahlbacka tahtoo hakea jatko-opiskelemaan, jos vain terveyttä riittää. Kuva: Noora Haapaniemi / Yle

Lisäksi lukio on tukenut Dahlbackaa muun muassa tietotekniikassa. Toisaalta tietotaitoa miehellä on myös omasta takaa: esimerkiksi kielitaito karttui jo sotalapsena Ruotsissa.

– Ruotsin kielestä sain kuitenkin heikoimman arvosanan. Kokeissa pitää osata vastata oikeisiin kysymyksiin oikealla tavalla, Dahlbacka tuumii.

Matti Dahlbacka ei pukeutunut penkkareihin, koska luuli, etteivät kirjoitukset mene läpi. Tieto valmistumisesta tulikin täysin yllätyksenä.

– Aikaisemmin arvioitiin, etten valmistukaan. Pari viikkoa sitten sain vasta tietää, että minusta tuleekin ylioppilas.

Joku ehdotti, että pyrkisin teologiseen tiedekuntaan, mutta sinne on vaikea päästä. Voisin kuitenkin yrittää avoimeen yliopistoon.

Matti Dahlbacka

Kaksi vuotta kestäneen opiskelurupeaman jälkeen mies valmistuu Pietarsaaren ruotsinkielisestä lukiosta suomen, ruotsin, englannin, historian ja uskonnon kirjoittaneena.

– Nyt pää on niin terävä, että pitää aivan pipoa vaihtaa, Dahlbacka vitsailee.

Lukion antamat eväät kuitenkin kasvattivat miehen ruokahalua entisestään. Nyt Dahlbacka tahtoo jatko-opiskelemaan, jos vain terveyttä riittää.

– Joku ehdotti, että pyrkisin teologiseen tiedekuntaan, mutta sinne on vaikea päästä. Voisin kuitenkin yrittää avoimeen yliopistoon.

Ensin tuore ylioppilas aikoo kuitenkin juhlistaa valmistumistaan leipomalla mansikkakermakakun.

– Perhepiirissä ihan ollaan, en ole kutsunut presidenttiä, Dahlbacka naurahtaa.

Juttua korjattu kello 16:15: Matti Dahlbacka ei ole valmistunut Pietarsaaren lukiosta, vaan Pietarsaaren ruotsinkielisestä lukiosta, Jakobstads gymnasiumista.

.
.