Unto Hämäläisen kolumni: Politiikkaa hallitsee koston kierre – keskustele

Suomalaista politiikkaa hallitsee koston kierre, jossa uusi hallitus kostaa edellisen hallituksen "pahat" teot. Pääpuolueet ovat kukin vuorollaan kampittaneet toisiaan. Eduskunnan sote-kiista muistuttaa 90-luvun riitaa lääneistä, kirjoittaa Unto Hämäläinen. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on pahassa pinteessä. Sipilän hallituksen sote- ja maakuntahallintopaketti uhkaa kaatua eduskunnan äänestyksessä.

Mitä pääministerin pitäisi tehdä? Ehkä hänen kannattaisi kilauttaa kaverille, ex-pääministeri Paavo Lipposelle (sd) ja kysyä neuvoa, miten pinteestä voisi selvitä.

Lipposen hallitus ehdotti syksyllä 1996 läänien määrän vähentämistä kahdestatoista kuuteen. Demarien ja kokoomuksen hallituksella oli vankka eduskuntaenemmistö, mutta parikymmentä hallituspuolueiden kansanedustajaa ilmoitti vastustavansa uudistusta.

Joulukuun alussa hallituksella, jonka toinen vahva mies oli valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok), ei ollut enää enemmistöä eduskunnassa, ja näytti siltä, että koko uudistus kaatuu. Oppositiossa ollut keskusta vastusti jyrkästi läänien määrän vähentämistä.

Silloin Lipponen aloitti kovan pelin. Hallituksen lakiesitystä muutettiin hieman ja näin saattiin muutama keskustalainen kansanedustaja hallituksen esityksen kannattajaksi, vaikka keskustan puheenjohtaja, edellinen pääministeri Esko Aho kuinka yritti maanitella loikkareita takaisin opposition riveihin.

Ankara vääntö päättyi lopulta Lipposen niukkaan voittoon: lääninhallintouudistus hyväksyttiin äänin 101-95.

Ennen äänestystä Lipponen ja Aho kulkivat eduskunnan käytävillä ja yksitellen puhuttelivat näitä horjuvia kansanedustajia. Ankara vääntö päättyi lopulta Lipposen niukkaan voittoon: lääninhallintouudistus hyväksyttiin äänin 101-95.

Seuraavana vuonna vanhat läänit lakkautettiin ja perustettiin suurläänit, viisi Manner-Suomeen ja Ahvenanmaalle omansa. Vastuu alueiden kehittämisestä siirtyi lääneiltä uusille maakuntaliitolle, joita perustettiin parikymmentä.

Aluehallintouudistusta on myöhemmin parsittu moneen kertaan, muun muassa suurläänit on lakkautettu.

Päätös jäi hiertämään puolueiden välejä ja synnytti aikaa myöten koston kierteen, jossa pääpuolueet ovat kukin vuorollaan kampittaneet toisiaan.

Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat vuorollaan olleet yrittämässä ja kaikki ovat myös vuorollaan epäonnistuneet.

Sipilän hallitus on kuudes peräkkäinen hallitus, joka yrittää ratkaista valtion keskushallinnon ja väliportaan hallinnon sekä kuntien työnjaon pulmat ja samalla uudistaa sosiaali- ja terveydenhuollon. Prosessi alkoi jo keväällä 2006, jolloin pääministeri Matti Vanhasen (kesk) ensimmäinen hallitus käynnisti palvelurakenneuudistuksen. Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat vuorollaan olleet yrittämässä ja kaikki ovat myös vuorollaan epäonnistuneet.

Hankkeet ovat kaatuneet poliittisiin riitoihin. Toki asiapohjaisia erimielisyyksiäkin on ollut, mutta ne olisivat olleet ratkaistavissa, jos sitä kuuluisaa poliittista tahtoa olisi löytynyt. Sen osoitti viime vaalikauden loppu, jolloin kaikki puolueet yllättäen löysivät yhteisen näkemyksen sote-uudistuksesta yli hallitus- ja oppositiorajan. Silloin sovunrakentajana oli oppositiojohtaja Juha Sipilä (kesk). Valitettavasti yhteinen hanke kaatui perustuslakivaliokunnan ahtaaseen tulkintaan kuntien asemasta.

Tämän vaalikauden alussa palattiin taas vanhaan asetelmaan. Sipilän hallitus ei halunnut jatkaa siitä, mihin edellisen eduskuntakauden lopussa oli jääty, vaan lähti rakentamaan aivan omaa sote- ja maakuntamalliaan. Vaalikauden alussa hallituksella oli vahva enemmistö, mutta kauden kuluessa enemmistö on kaventunut.

Kävipä eduskunnan äänestyksessä kummin päin tahansa, koston kierre todennäköisesti jatkuu.

Jos hallitus saa tahtonsa läpi, sote- ja maakuntamallia joudutaan korjaamaan vielä monet kerrat. Mitä kohtia korjataan ja mihin suuntaan, riippuu tulevien hallitusten väristä.

Jos hallituksen esitys kaatuu, uudistuksen valmistelu joudutaan aloittamaan alusta. Hankkeen vastustajien rintama on juuri nyt yhtenäinen ja kritiikki purevaa, mutta vasta vuosien päästä nähdään, pystyykö nykyinen sote-oppositio tekemään niin hyvän esityksen, että saisi sille eduskunnan enemmistön tuen.

Unto Hämäläinen

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva politiikan toimittaja.

Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.