Hyppää sisältöön

Analyysi: Hampuri rajoitti dieselpäästöjä kahdella kadulla – Saksan ensimmäinen dieselautokielto on symbolista viherpesua EU:n tyynnyttämiseksi

Saksan saasteongelma on tappava, mutta poliitikot ovat kyvyttömiä puuttumaan siihen, kirjoittaa Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja.

Hampurissa astui voimaan Saksan ensimmäinen dieselautorajoitus. Rajoitus on voimassa vain hyvin rajatulla alueella. Kuva: Focke Strangmann / EPA

BERLIINI Hampuri on tänään torstaina ottanut ensimmäisenä saksalaiskaupunkina käyttöön osittaisen dieselautokiellon. Dieselrajoitukset tulivat voimaan kahdella kadulla Hampurin keskustassa, yhteensä 2 180 metrin matkalla.

Päätös on symbolisesti merkittävä taistelussa ilmansaasteita vastaan. Mutta symboliarvoa lukuun ottamatta parin kilometrin kielto ei muuta mitään.

Ilmansaasteet tappavat. EU-komission mukaan unionin alueella kuolee vuosittain 400 000 ihmistä ennenaikaisesti ilmansaasteiden vuoksi. Aiemmin tässä kuussa komissio haastoi Saksan oikeuteen ilmansaasteiden vuoksi.

Tai pikemminkin sen takia, että vuosikausia jatkuneista varoituksista huolimatta Saksa ei ole tehnyt riittävästi ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Hampuri on yksi Saksan monista kaupungeista, jossa mitataan jatkuvasti terveydelle vaarallisia lukemia. Terveydelle haitallisia typen oksideja syntyy etenkin dieselmoottoreissa. Dieselpäästöt ovat erityisen haitallisia kaupunkien tiiviissä keskustoissa.

Hampurin päätti rajoituksista sen jälkeen, kun saksalaisoikeus linjasi helmikuussa dieselautokiellot sallituiksi ilmansaasteiden vähentämiseksi.

Hampurin kielto koskee dieselautoja ilman niin kutsuttua Euro 6 -päästöluokitusta ja raskasta liikennettä. Henkilöautoja rajoitetaan 580 metrin osuudelta Max-Brauer-Alleella ja raskasta liikennettä 1,6 kilometrin matkalta Stresemannstrassella.

Kielto ei koske asukkaita, heidän vieraitaan, takseja eikä huoltoajoa. Suoria hyötyjiä on arviolta parituhatta Hampurin 1,8 miljoonasta asukkaasta.

Rajoitus parantanee mittaustuloksia kieltoalueen kaduilla – mutta työntää päästöt viereisille kaduille.

Kyltit ilmoittivat uusista rajoituksista, joita Hampuri on asettanut dieselautoille tietyillä kaduilla. Kuva: Focke Strangmann / EPA

Saksassa kohuttu kielto näyttääkin lähinnä viherpesulta EU:n tyynnyttämiseksi.

Hampurin ympäristöasioista vastaava poliitikko Jens Kerstan sanoi Die Welt -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun), että rajoituksiin päädyttiin, koska mitään muutakaan ei ole saatu aikaan saasteiden vähentämiseksi.

Syynä on Saksan hallituksen kyvyttömyys tarjota todellisia ratkaisuja.

Saksassa vaikutusvaltainen autoteollisuus ja politiikka ovat kietoutuneita toisiinsa. Dieselpäästöjen haittoihin ei ole puututtu poliittisin keinoin edes sen jälkeen, kun Volkswagenin paljastettiin väärentäneen dieselmalliensa päästötuloksia.

Tammikuussa EU-komissio antoi Saksalle viimeisen varoituksen puuttua tappaviin ilmansaasteisiin. Saksan hallitus heitti paniikkiratkaisuna vastapalloksi esityksen ilmaisesta joukkoliikenteestä viidessä keskisuuressa kaupungissa.

Tunnettu saksalainen autoalan professori Ferdinand Dudenhöffer sanoi alkuvuodesta Ylelle paniikkiehdotuksen osoittaneen Saksan kyvyttömyyden tarjota ongelmaan todellisia ratkaisuja.

– Ehdotus on naurettava. Kaikki tietävät, ettei se riitä. On huolestuttavaa, että Saksan kaltaisen suuren teollisuusmaan johto ei pysty parempaan, Dudenhöffer sanoi.

Yksi ratkaisu saasteongelmaan piilee saksalaisille symbolisesti tärkeissä autoissa.

Saksan autoteollisuus ei ole motivoitunut kehittämään vähemmän saastuttavia malleja tai varustamaan autoja uudestaan, koska poliitikot eivät niitä siihen painosta. Saksalaiset suosivat dieselmalleja polttoaineen matalan verotuksen vuoksi.

Sekä kuluttajia että autoteollisuutta olisi auttanut selkeälinjainen tarttuminen ongelmaan. Nyt ihmiset ovat ostaneet autoja, joiden käyttöä rajoitetaan todennäköisesti pian myös Saksan muissa kaupungeissa.

Päälle saattavat tulla tuntuvat sakot, jos Saksa tuomitaan EU-komission nostamassa oikeusjutussa. Suurin kärsijä mahdollisesta rangaistuksesta ei ole autoteollisuus.

Maksajia olisivat tavalliset saksalaiset, jotka joutuvat sen lisäksi elämään keskellä hengenvaarallisia ilmansaasteita.

Lue myös: