Kilpailu lääkäreistä on kovaa, kun soteen valmistaudutaan monella rintamalla

Lääkäripula näkyy Turun yliopistollisessa keskussairaalassa tietyillä erikoisalueilla, kuten ortopediassa. Turun kaupungin terveysasemille on tulossa uusia lääkärinvirkoja.

lääkärit
Tyksin T-sairaala
Linus Hoffman / Yle

Soten eli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen odotus on lisännyt lääkäreiden liikkuvuutta työpaikasta toiseen. Tämä näkyy etenkin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

– Henkilökuntaa kyllä rekrytoidaan. Liikkuvuus ja vaihtuvuus ovat suurempaa kuin vuosi sitten, sanoo Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Etenkin Turussa yksityisen puolen tarjonta lääkäri- ja sairaalapalveluissa on vahvistunut viime aikoina voimakkaasti. Virolaisen mukaan lääkäreitä menee töihin erityisesti yksityissektorille, mutta myös muut julkiset sairaalat kilpailevat osaavista työntekijöistä.

– Yliopistollinen keskussairaala on vielä kohtuullisen houkutteleva työpaikka. Kun virkoja on auki, saatavuus on hyvä, sanoo Virolainen.

Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen
Tyksin sairaalajohtaja Petri VirolainenPetra Ristola / Yle

Osaajista pulaa

Lisääntynyt yksityisen puolen tarjonta on luonut lääkäripulaa tietyille erikoisaloille. Tyksin sairaalajohtajan Petri Virolaisen mukaan puutteita esiintyy kahdesta syystä. Ensinnäkään koulutus ei ole pysynyt tarpeen perässä. Näin on esimerkiksi fysiatriassa, psykiatriassa ja radiologiassa.

– Toinen syy on lisääntynyt kilpailu yksityisen sektorin kanssa. Hyvänä esimerkkinä ortopedia, jota tehdään laajalti koko maassa sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Virolainen nostaa esille myös radiologian, naistentaudit sekä korva- ja silmätaudit.

Palkka ei ole se, jolla julkinen puoli kilpailee osaavista työntekijöistä.

– Enemmän kiinnitämme huomiota työoloihin ja työn sisältöön. Toivomme niiden olevan sen verran houkuttelevammat, että pystymme kilpailemaan vähän huonommallakin palkalla, sanoo Virolainen.

Turun kaupungin ylilääkäri Harri Huhtanen
Turun kaupungin terveysasemien ylilääkäri Harri HuhtanenPetra Ristola / Yle

Terveyskeskuksissa parempi tilanne

Turun kaupungin terveysasemilla lääkäritilanne on hyvä aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kaiken kaikkiaan kaupungilla on syyskuun alkuun tultaessa neljä vakituista terveyskeskuslääkärin virkaa avoinna: kaksi Varissuolla, yksi Runosmäessä ja yksi Mäntymäen terveyskeskuksessa.

– Mistään lääkäripulasta ei voi puhua, kun yli 90 prosenttia vakansseista on täytettynä. Kymmenen vuotta sitten saattoi puuttua kymmenkunta lääkäriä, nyt niitä puuttuu olennaisesti vähemmän, sanoo Turun kaupungin terveysasemien ylilääkäri Harri Huhtanen.

Varissuon terveysasemalla tilanne on poikkeuksellinen. Sinne ei ole saatu hakijoita kahteen avoinna olevaan lääkärinvirkaan – hauista huolimatta. Paikat on täytetty sijaisilla.

Varissuon terveysasema
Varissuon terveysasemaPetra Ristola / Yle

Soteen valmistaudutaan lisäresurssilla

Turun kaupunki valmistautuu tulevaan sote-uudistukseen lisäämällä lääkäreitä ja hoitajia terveysasemillaan. Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti huhtikuussa, että terveyskeskuksiin tulee 6 lääkäriä ja 12 sairaanhoitajaa/terveydenhoitajaa lisää.

Kaupungin väestö on kasvanut vuosien aikana, ja terveyskeskusten työ on sitä kautta kuormittunut. Lisätyövoima tulee vähentämään hoitoonpääsyjonoja.

– Tämä on hieno päätös. Tällä hetkellä kiireettömän hoitoonpääsyn jono on yli kuukauden, sanoo Turun kaupungin terveysasemien ylilääkäri Harri Huhtanen.

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta on todennut (siirryt toiseen palveluun), että sote-uudistuksen lähestyessä pitää varmistua siitä, että julkinen perusterveydenhuolto on kilpailukykyistä ja pystyy toimimaan tehokkaasti.

– Minulla on vakaa usko siihen, että Turun terveyskeskus tulee pärjäämään hyvin tässä kilpailussa, sanoo Huhtanen.

Huhtasen mukaan pyritään siihen, että uudet virat saadaan täytettyä tämän vuoden loppuun mennessä.