Suomalaisten SS-miesten osuus toisen maailmansodan sotarikoksiin selvitetään

Suomalaispataljoona taisteli saksalaisten rinnalla Neuvostoliiton rintamalla. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

toinen maailmansota
SS-joukkojen vapaaehtoisia taistelemassa itäisellä rintamalla.
Vallonialaisia SS-sotilaita itärintamalla tammikuussa 1944.Berliner Verlag / AOP

Kansallisarkisto tekee riippumattoman arkistoselvityksen, syyllistyivätkö suomalaiset, Saksan SS-joukoissa taistelleet vapaaehtoissotilaat siviilien ja juutalaisten surmaamiseen.

Tutkimuksen on tilannut valtioneuvosto ja sen on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä.

Toisen maailmansodan aikana tapahtunutta juutalaisten joukkosurmaa tutkivan Simon Wiesenthal -keskuksen johtaja Efraim Zuroff lähestyi tammikuussa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja pyysi, että asiasta tehtäisiin tutkimus. Zuroff sai myöntävän vastauksen.

Selvityshankkeella on projekti- ja ohjausryhmät, jotka voivat käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita. Ohjausryhmään kuuluvat valtioneuvoston kanslian, tasavallan presidentin kanslian ja Kansallisarkiston nimeämät edustajat. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii valtioneuvoston kanslian edustaja.

Selvityksen kustannus on enintään 69 000 euroa.

Suomalainen, pataljoonan vahvuinen joukko-osasto toimi Saksan itärintamalla vuosina 1941–43. Se oli osa SS-panssaridivisioona Wikingiä, johon kuului joukkoja myös muista Saksan valtaamista tai sen kanssa yhteistyössä olleista maista.

Tutkija André Swanström on tutkinut suomalaisten SS-miesten toimia ja saanut viitteitä, että he osallistuivat juutalaisten teloituksiin.