Roskien poltosta ja kulotuksesta rapsahtaa nyt sakko: "Suurpalon riski on todellinen"

Varomaton tulenkäsittely voi johtaa vahingonkorvauksiin. Avotulen on kielletty toistaiseksi suuressa osassa Lappia.

Lapin maakunta
Peltoa kulotetaan.
Arja Lento / Yle

Poliisi alkaa sakottaa roskienpolttajia ja kulottajia Lapissa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että poliisi sakottaa ihmisiä, jotka rikkovat avotulen teosta annettua kieltoa.

Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela sanoo, että poliisille ilmoitetaan lähtökohtaisesti kaikista vaaraa aiheuttavista tapauksista.

– Toivomme, että tilanne rauhoittuisi nyt ja ihmiset ymmärtäisivät, että suurpalon riski on todellinen, luonnehtii valmiuspäällikkö Ari Soppela.

Myös Lapin poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Henna Kelloniemi on huolissaan tilanteesta. Viime päivien palohälytysten perusteella lappilaiset eivät ole selvästikään ymmärtäneet, millainen vaara aiheutuu tulenkäsittelystä rutikuivassa maastossa.

– Sakkorangaistuksen lisäksi maksettavaksi voi tulla vahingonkorvauksia, jos tuli leviää esimerkiksi naapuriin ja tuhoaa omaisuutta, kertoo Henna Kelloniemi.

Ihmisten ajattelemattomuus työllistää pelastajia

Lapin pelastusvirastonomainen on kieltänyt avotulen teon lähes koko Lapissa. Määräajaksi annettu kielto on harvinainen Lapissa. Tällä hetkellä vastaava kielto on voimassa ainakin Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.

Määräajaksi annettu kielto koskee avotulen tekemistä eli esimerkiksi nuotio- ja laavupaikkoja sekä kertakäyttöisten ja muiden kevytrakenteisten grillien käyttöä, jos palo on vaarassa levitä maapohjan tai kipinöinnin kautta.

Kuiva toukokuu on työllistänyt Lapin pelastuslaitosta jo tavanomaista kesää enemmän. Esimerkiksi viime tiistaina Sallasta tuli ilmoitus keskisuuresta tulipalosta, jonne lähti viisi yksikköä lähialueelta. Paikan päällä selvisi, että palohälytys oli aiheutunut roskien poltosta. Samana päivänä Torniossa oli turvesuolta alkunsa saanut maastopalo, jonne hälytettiin pelastajia vapailta.

Vaikka pelastustehtävät omassa maakunnassa ovat pitäneet henkilökunnan kiireisinä, on apua annettu myös entisen Oulun läänin puolelle. Keskiviikkona Simon vapaapalokunta oli ensimmäisenä palopaikalla Iissä, jossa maitotilan koko lypsykarja menehtyi tulipalossa. Navettapaloa kiiruhdettiin sammuttamaan myös Kemistä.

– Tässä tilanteessa meillä sattui olemaan reserviä käytettävissä, vaikka yksiköitä oli myös liikenneonnettomuuspaikalla Torniossa, sanoo valmiuspäällikkö Ari Soppela.