1. yle.fi
  2. Uutiset

Logot piiloon, hinta ylös, nuuskan tuonti kuriin ja ikärajaksi 20v – Näillä keinoilla työryhmä kitkisi röyhyttelyn Suomesta

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on, että reilun kymmenen vuoden kuluttua alle viisi prosenttia Suomen aikuisväestöstä käyttäisi päivittäin tupakka- ja nikotiinituotteita. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

tupakkatuotteet
Nainen tupakoi.
Nella Nuora / Yle

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on julkaissut joukon keinoja, joiden avulla tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö pitäisi saada loppumaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Työryhmä luovutti mietintönsä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle tänään torstaina 31. toukokuuta, jolloin vietetään Maailman tupakatonta päivää.

Tavoitteena on vuonna 2030 tupakka- ja nikotiinituotteita käyttäisi päivittäin alle viisi prosenttia Suomen aikuisväestöstä.

Työryhmä ehdottaaa seuraavia konsteja tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseksi:

Yhdenmukaiset pakkaukset käyttöön

Tupakka- ja nikotiinituotteiden pakkauksista tehtäisiin logottomia ja tunnuksettomia. Tämä koskisi muun muassa tupakkatuotteiden pakkauksia, nikotiininesteitä ja täyttösäiliöitä.

Verot kireämmiksi

Tupakkaveron korotuksia jatkettaisiin seuraavilla vaalikausilla vähintään tämän vaalikauden tahtiin. Veronkorotusten jälkeen keskihintaisen savukeaskin hinta olisi noin 8,20 euroa vuonna 2020, josta veron osuus olisi 5,60 euroa.

Ikäraja 20 vuoteen

Tupakkalakia muutettaisiin niin, että tupakkatuotteita, nikotiininesteitä ja nikotiinia sisältäviä tupakan vastikkeita ei saisi myydä, luovuttaa tai välittää alle 20-vuotiaille. Sama ikäraja koskisi myös näiden tuotteiden maahantuontia ja hallussapitoa.

Lisää savuttomia alueita

Tupakan ja muiden tupakkatuotteiden käyttökieltoja lisättäisiin tiloissa, joissa on alaikäisiä. Tämä koskisi esimerkiksi leikkipuistoja ja uimarantoja. Tupakointikielto laajenisi myös joukkoliikennepysäkeille, asemalaitureille ja taksitolpille. Lisäksi julkiset toimijat kuten kunnat voisivat määrätä rajoituksia tupakoinnille esimerkiksi toreilla.

Asunto-osakeyhtiölakiin työryhmä ehdottaa muutosta, jonka myötä asunto-osakeyhtiö voisi enemmistöpäätöksellä kieltää tupakoinnin parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa.

Tupakointikieltojen rikkojalle voitaisiin määrätä pysäköintivirhemaksun kaltainen hallinnollinen sanktiomaksu.

Matkustajatuontia rajoitettaisiin

Verovapaasti Euroopan unionin ulkopuolelta maahan matkustajatuontina tuotavien savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden sallittua määrää vähennettäisiin huomattavasti nykyisestä. Työryhmän mukaan sallittua määrää voitaisiin leikata 200 savukkeesta 40 savukkeeseen ja 50 sikarista 10 sikariin.

Nuuskan suosion kasvu kuriin

Nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin sallittu raja laskettaisiin 1000 grammasta 100 grammaan vuorokaudessa.

Samalla työryhmä lisäisi matkustajatuontia koskevien rajoitusten rikkomisesta annettavia seuraamuksia. Rikoslakiin lisättäisiin salakuljetuksen ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisen törkeät tekomuodot.

Vieroitukseen lisätukea

Perus- ja erityispalveluissa koko hoitoketju olisi saatava ylläpitämään vieroitusosaamista sekä tarjoamaan potilaille vieroitusta tupakasta. Terveyden- ja sosiaalihuollon asiakastapaamisisssa pitäisi käsitellä tupakkatuotteiden käyttöä. Raskaana olevan tupakoitsijan neuvolakäynnillä tehtäisiin häkämittauksia. Työpaikat ja työterveyshuolto pitäisi saada tukemaan tupakoinnin lopetusta.

Kaikki tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden hoidossa käytettävät lääkärin reseptillä vieroitukseen määräämät lääkkeet tulisivat sairausvakuutuksen lääkekorvauksen piiriin.

Tupakoinnin ehkäisy mukaan nuoriso- ja liikuntatoimintaan

Liikunta- ja nuorisolakiin tulisi valtakunnallisten avustusten jakamisen yhdeksi perusteeksi sitoutuminen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn. Lisäksi kunnat voisivat ottaa tämän yhdeksi kriteeiksi nuoriso- ja liikuntatyöhän liittyvien avustusten myöntämisessä.

Tupakan ympäristövaikutukset kuriin

Suomessa heitetään maahan noin neljä miljardia tupakan tumppia vuosittain. Maatumattomista tumpeista aiheutuu vuosittain 680 000 kiloa haitallista jätettä, josta syntyy myöhemmin myös haitallista mikromuovia. Työryhmä esittää, että niin sanotussa muoviteikartassa tulisi huomioida muun muassa kadmiumia, asenikkia ja lyijyä sisältävät tupakantumpit.

Lisäksi työryhmällä on joukko sekalaisia ehdotuksia. Esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö voitaisiin huomioida kuvaohjelmien luokittelujärjestelmässä. Näin nuoria ja lapsia voitaisiin suojella elokuvissa näkyvän tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön vaikutuksilta.

Lue lisää:

STM:n työryhmä: Tupakalle rajut veronkorotukset, savuttomia alueita saatava lisää – keskustele

Lue seuraavaksi