1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouskasvu

Talous porskuttaa väkevästi – ekonomistit: 'Kovia lukuja'

Investoinnit ja kulutus vauhdittivat kasvua, viennissä vaisumpaa. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

talouskasvu
Kauppakeskus Iso Omena Espoon Matinkylässä.
Kauppakeskus Iso Omena Espoon Matinkylässä.Citycon

Suomen talous jatkoi alkuvuonna vahvalla kasvu-uralla. Työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa 3,1 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. Edelliseen neljännekseen verrattuna bkt kasvoi 1,2 prosenttia.

Tilastokeskus tarkensi myös edellisen neljänneksen bkt-tietoja. Tarkentuneiden tietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi loka-joulukuussa 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Viennin osalta nähtiin pitkästä aikaa heikoin neljännes. Viennin volyymi pieneni vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yhden prosentin edellisestä neljänneksestä, mutta pysyi vuodentakaisella tasolla. Tuonti kasvoi kolme prosenttia vuodentakaisesta.

Kotitalouksien kulutus kasvoi vajaat kolme prosenttia ja investoinnit peräti kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta.

"Odotukset ylittyivät"

Danske Bankin ekonomistin Jukka Appelqvistin mukaan alkuvuoden kasvu on ollut yllättävän vauhdikasta.

– Kovia lukuja. Pari viikkoa sitten saadut ennakolliset tiedot lupailivat vahvaa ensimmäistä neljännestä, mutta silloin epäilin, että ennakkotiedot ovat hieman liian hyviä ollakseen totta. Nyt odotukset jopa ylittyivät, Appelqvist sanoi tiedotteessa.

Kovimmat kasvumoottorit alkuvuonna olivat investoinnit ja yksityinen kulutus. Appelqvistin mukaan nyt julkistetuissa luvuissa paras uutinen oli juuri teollisten investointien palaaminen vahvalle kasvu-uralle mollivoittoisen loppuvuoden jälkeen.

– Kapasiteetin käyttöaste on teollisuudessa korkealla, joten investointeja tarvitaan. Nyt näyttää taas paremmalta.

Muualla euroalueella vuoden alku on talouskasvun osalta ollut pieni pettymys. Appelqvistin mukaan euroalueen kasvun pysyvä hidastuminen vaikuttaisi myös Suomeen, mutta osittain Keski-Euroopan vaisu alkuvuosi selittyy tilapäisillä ja paikallisilla tekijöillä kuten sääoloilla ja lakoilla.

Lue seuraavaksi