1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. informaatiosodankäynti

Tutkija: Ukraina matkii Venäjän kikkoja informaatiosodassa, koska se kannattaa

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan lännessä kehitetyt propagandan vastaiset työkalut tepsivät huonosti venäläisiin.

Ukrainan viranomaiset julkaisivat videon, jossa he sanovat pidättäneensä salamurhahankkeeseen osallistuneen epäillyn.
Ukrainan viranomaiset julkaisivat videon, jossa he sanovat pidättäneensä salamurhahankkeeseen osallistuneen epäillyn.

Kysymys Ukrainan viranomaisten luotettavuudesta nousi esille keskiviikkona, kun viranomaisten kertaalleen kuolleeksi julistama venäläinen toimittaja Arkadi Babtšenkon käveli toimittajien eteen täysin vahingoittumattomana.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkady Moshesin mukaan Ukraina näyttää omaksuneen Venäjän informaatiosodassa käyttämiä taktiikoita.

– Ukraina toimii näin, koska Venäjän puolella kehitetyt instrumentit ovat olleet menestyksekkäitä, Moshes sanoo.

Ukrainan turvallisuusviranomaisten mukaan Babtšenkon salamurha piti lavastaa, jotta hänen murhaamistaan suunnitelleet rikolliset saataisiin kiinni. Ukrainan mukaan Venäjä oli murhasuunnitelman takana.

Tapauksen tutkinta on vielä kesken, mutta siitä on jo nyt tullut osa Venäjän ja Ukrainan välistä propagandasotaa.

Kremliä tukeva RT-kanava esimerkiksi rinnasti Babtšenkon tapauksen entisen vakoojan Sergei Skripalin myrkyttämiseen, josta on myös syytetty Venäjää.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Totuudella ei pärjää sodassa

Länsimaat ovat viime vuosina investoineet paljon rahaa erilaisiin propagandan vastaisiin kampanjoihin. Moshesin mukaan nämä toimet ovat tuottaneet tulosta länsimaissa, mutta ne eivät ole onnistuneet vaikuttamaan venäläisiin.

Tämä tiedetään myös Ukrainassa.

– Lännen tapojen kopioiminen, esimerkiksi väärien tietojen oikominen ja totuuden esiin tuominen, ei ole välttämättä lupaava tapa toimia Ukrainassa, Moshes sanoo.

Ohjelmajohtaja itse ei veisi totuuden hylkäämistä liian pitkälle, mutta hänestä tietty määrä taktiikoiden kopioimista on väistämätöntä.

– Ukraina on informaatiosodassa, ja siksi sen on toimittava paljon ronskimmin kuin lännen. Maa käy puolustussotaa, ja sen on ajettava omia etujaan.

Kaikkia salamurhan lavastaminen rikostutkinnan edistämiseksi ei miellytä. Esimerkiksi Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire leimasi valekuoleman hyödyttömäksi totuudella leikittelyksi.

Tällaiseen leikittelyyn länsimaat eivät ole valmiita.

– Toisin kuin Ukraina länsi ei tunne olevansa informaatiosodassa Venäjän kanssa. Se voi kokea hyökkäyksiä, mutta se ei halua mennä varsinaiseen informaatiosotaan, Moshes analysoi.

Kuka hyötyy valekuolemasta?

Babtšenkon tapaus on sekava, keskeneräinen ja kiistanalainen.

Ukraina syyttää Venäjää salamurhan valmistelusta, Venäjä Ukrainaa valehtelusta.

Moshesin mukaan on epäselvää, voiko episodi tarjota mitään selviä propagandavoittoja kummallekaan maalle.

– Jos valtion propagandakoneisto haluaa käyttää tapausta hyödykseen, niin tehdään, eikä sitä voi välttää. Toisen osapuolen pitää sitten esittää vastaselitykset.

Ohjelmajohtajan mukaan ideologisesti värittyneet tulkinnat tapahtumista kerrotaan yleensä yleisöille, jotka ovat jo ennestään omaksuneet tietyn katsannon.

RT-kanavan ajatus rinnastaa Babtšenkon tapaus Skripalin murhayritykseen ei välttämättä tuo kanavalle uusia katsojia.

– Argumentti uppoaa vain yleisöön, joka on jo valmiiksi siellä, Moshes sanoo.

Lue lisää:

Analyysi: Hän elää – mutta kenen laariin toimittaja Babtšenkon kuolema ja ylösnousemus satavat?

Venäläinen journalisti Arkadi Babtšenko onkin elossa