Hyppää sisältöön

Riippumatto vaipanvaihtoon ja telttayö parkkipaikan läheisyydessä – näillä vinkeillä nautit lasten kanssa luonnosta

Eri ikäisille lapsille löytyy luonnosta aina tekemistä. Taapero ihmettelee ruohonkortta ja koululainen kuvaa perhosia someen.

Tiilikanjärven kansallispuistossa viikonloppua viettäneet Sirpa Riikonen (vas.), Milla Lappalainen, Petri Peinola ja Mika Määttänen kehuivat Rautavaaralla sijaitsevaa pientä kansallispuistoa perheille sopivaksi retkikohteeksi. Kuva: Annika Martikainen / Yle

Lasten kanssa voi retkeillä joko lyhyesti päiväseltään tai pidempiäkin vaelluksia. Lastenvaunuille sopivat helppokulkuiset ja lyhyet rengasreitit ovat kansallispuistojemme suosituimpia taipaleita. Metsähallituksen tiedottajan Tiina Hartikaisen mukaan lapsia otetaan mukaan myös vaativammille telttaretkille.

Kuinka lapsivaellukselle tulisi valmistautua ja saako vaipan jättää nuotiopaikalle? Tiedottaja Tiina Hartikainen ja yksivuotiaan Myrsky-pojan äiti Sirpa Riikonen kertovat vinkkinsä lasten kanssa retkeilyyn.

1. Paikallaankin kokee paljon

Retkeily ei ole pelkkää reittien kiertämistä ja kilometrien keräämistä, vaan mukava päivä luonnossa voi tarkoittaa myös nuotiopaikalla fiilistelyä tai mustikankukkien tutkailua melko pienellä alueella.

– Pienen lapsen kanssa retkeily on enemmän paikallaan olemista. Enimmäkseen poika on saanut tutkia luontoa ihan rauhassa maassa möngertäen. Matkatavaroissa ei ole ollut yhden yhtä lelua, sillä tikuistakin löytyy niin paljon tekemistä, sanoo Kolilla asuva Sirpa Riikonen.

Hartikainen suosittelee hengailuun uimarantoja sekä Ukko-Kolin tyyppisiä maisemapaikkoja, joihin moni tulee lepuuttamaan mieltään ja syömään eväitä. Hyönteisten ja kasvien tutkailu on lasten mieleen.

– Nyt kukkivat kasvit ja perhosia on paljon liikkeellä. Isommat lapset tykkäävät kuvata luontoa ja laittaa kuvat someen – se on heidän tapansa retkeillä, Tiina Hartikainen sanoo.

2. Varaa enemmän aikaa kuin reittiselostuksessa suositellaan

Lähes jokaisessa kansallispuistossa on esteetön reitti, joka sopii lastenvaunuille. Lapsiperheiden suosiossa ovat myös Metsähallituksen ylläpitämät 20 luontokeskusta, joissa on näyttelyitä alueen elämistä, kasveista ja geologiasta.

Luontokeskusten pihapiiristä lähtee usein perheille sopivia lyhyitä rengasreittejä. Lähellä on yleensä myös tulipaikkoja evästelyyn.

– Varaa enemmän aikaa kuin reittiselostuksessa suositellaan. Lapset jäävät mielellään tutkimaan kaikkea luonnossa, sanoo Hartikainen.

3. Älä unohda vessapaperirullaa

Pro-vinkki: Riippumatossa nukutat kätevästi pikkulapsen ja vaihdat vaipan.

– Vauvaa ei välttämättä halua laskea kalliolle, mutta riippumattoon lapsen voi laittaa turvallisesti. Riippukeinu on nopea virittää ja sitä pystyy käyttämään apuvälineenä kaikessa: imetyksessä, syöttämisessä, vaipanvaihdossa ja päiväuniakin siellä voi nukkua, Riikonen vinkkaa.

Sirpa Riikosen yksivuotias Myrsky-poika on nuoresta iästään huolimatta kokenut vaeltaja. Kuvassa Myrsky on ensimmäisellä päiväretkellään Kolin Jauholanvaaralla muutaman kuukauden ikäisenä. Kuva: Sirpa Riikosen kotialbumi

Pikkulapsi kulkee kesällä kantorepussa ja talvella eräpulkassa. Reppuun kannattaa pakata myös aurinkovoidetta, vessapaperia, muovipussi roskille, juomista - ja tietysti eväät.

– Ainakin minun kummilasteni kanssa eväät on se juttu, miksi lapset haluavat lähteä mukaan. Kaupunkilaislapsille makkaran ja vaahtokarkin paistaminen tulella on jo elämys, sanoo Hakkarainen.

4. Mökistä on helppo aloittaa, kokeneempi yöpyy teltassa

Yö luonnossa on ikimuistoinen kokemus. Maksullinen vuokramökki tai ilmainen eräkämppä kansallispuistossa on hyvä tapa aloittaa eräily lapsen kanssa. Silloin tavaramäärä pysyy pienempänä kuin telttaillessa ja mökkejä löytyy parin kilometrin päästä tienvarresta. Mökkiä voi pitää tukikohtana, josta käsin tutkii lähimaastoa.

Telttailussa on oma fiiliksensä.

– Ensimmäiselle retkelle voi valita telttailualueen, joka on lähellä parkkipaikkaa. Voi olla rauhallisin mielin, kun tietää, että auto on tarvittaessa lähellä, sanoo Riikonen.

Tiilikanjärven retkellään Sirpa Riikonen ja hänen yksivuotias lapsensa Myrsky pitivät tukikohtanaan Uiton kämppää, jota Metsähallitus vuokraa. Kuva: Annika Martikainen / Yle

5. Vaippoja ei saa jättää taukopaikalle

Roskien suhteen sävelet ovat hyvin selvät: kaikki mikä viedään luontoon, tuodaan sieltä myös pois. Se koskee myös kakkavaippoja. Riikonen suosittelee ottamaan mukaan käytettyjen kestovaippojen säilyttämiseen tarkoitettuja pusseja, jotka pitävät hajut poissa.

Kompostoituvan jätteen voi laittaa reitin varrella olevaan huussiin. Vaikka banaaninkuori tai omenan kota hajoaisi maastossa, saattavat metsän eläinten tai retkeilijöiden koirien vatsat mennä sekaisin vieraasta ruuasta. Älä siis heitä ruuantähteitä luontoon.

.
.