Hyppää sisältöön

Kansallismuseon uudistaminen voi alkaa – lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailu sai rahoituksen

Hallitus esittää lisätalousarviossaan puolen miljoonan euron määrärahaa Kansallismuseon laajennusosan arkkitehtuurikilpailua varten.

Suomen Kansallismuseo yövalaistuksessa. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Suomen kansallismuseo aikoo rakennuttaa noin 3000 neliömetrin uudisrakennuksen muurien ympäröimälle sisäpihalleen. Suunnitelma sai tänään vauhtia, kun hallitus esittää puolen miljoonan euron rahoitusta lisärakennuksen arkkitehtuurikilpailua varten.

– Arkkitehtuurikilpailulla haetaan tilaratkaisua Kansallismuseon kehittämiseksi satavuotiaan Suomen historiasta ja tulevaisuudesta kertovaksi kansainvälisen tason museokokonaisuudeksi. Hieno pihapiiri ja historiallinen päärakennus täydentyisivät uudella vetovoimaisella tapahtuma- ja näyttelytilalla, kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.)kertoo tiedotteessa.

Uudisrakennus tulisi osittain maan alle. Sen arvioidaan maksavan noin 45–50 miljoonaa euroa. Jos asiat etenevät toiveiden mukaisesti, uusi lisärakennus olisi valmiina 2025.

Havainnekuvassa Kansallismuseon vasemmalle puolelle on merkitty alue, jolle voi suunnitella uudisrakennuksen ja uutta toimintaa. Kuva: Museovirasto

Nykyinen rakennus valmistui ja avautui yleisölle vuonna 1916. Rakennus on arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren, Saarisen suunnittelema. Ulkoapäin rakennus edustaa kansallisromanttista tyyliä ja sisältä pääosin jugendia.

Museo nimettiin virallisesti Suomen kansallismuseoksi itsenäistymisen jälkeen vuonna 1917.

Valtakunnallisena kulttuurihistorian museona toimiva Kansallismuseo esittelee Suomen historiaa kivikaudelta nykypäivään. Sillä on noin puolen miljoonan esineen kokoelmat.

.
.