Hyppää sisältöön

Soini joutui selittämään aborttiaktivismiaan hallitukselle – Sipilä: Pitäisi olla tarkkana, Orpo: Lisää harkintaa

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan ulkoministeri Timo Soinin toiminta on jo aiheuttanut kysymyksiä hallituksen linjasta.

Timo Soini Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus on käsitellyt ulkoministeri Timo Soinin (sin.) abortinvastaisista esiintymisistä noussutta kohua.

Soini oli muutama viikko sitten aborttia vastustavan Pro life -liikkeen iltatilaisuudessa työmatkansa aikana Kanadassa. Huomiota on herättänyt myös Soinin abortinvastainen blogikirjoitus Irlannin aborttiäänestyksen yhteydessä muutama päivä sitten.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi torstaina eduskunnassa, että tapaus käytiin läpi, eikä hallituksen linja aborttilakien suhteen ole muuttunut mihinkään.

Sipilä painotti, että kehityspolitiikassa Suomen ykkösprioriteetti on naisten ja tyttöjen oikeuksien ja aseman parantaminen sekä koulutus, eikä siinä ole mitään epäselvää.

Sipilä ja Orpo vaativat tarkkuutta ja harkintaa

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Soinin toiminta on jo aiheuttanut kysymyksiä hallituksen linjasta.

– Siksi haluan selkeästi sanoa sen, että tämä ei edusta Suomen hallituksen linjaa, Orpo korosti Ylelle torstaina eduskunnassa.

Orpo toivoo, että hallituksessa käyty keskustelu "tuo lisää harkintaa" ja johtaa siihen, että Soini pohtii mihin tilaisuuksiin osallistuu.

Soini painotti, että on osallistunut abortinvastaisen liikkeen tilaisuuteen vapaa-ajallaan.

– On selvä asia, että pitää olla hyvin tarkkana missä tilanteessa esiinnytään yksityishenkilönä ja milloin kannetaan ministerin viittaa yllä, Sipilä sanoo.

Orpo sanoi Ylelle, että Soini on ulkoministeri yksityishenkilönäkin, mutta "toki Suomessa on oikeus omiin mielipiteisiin".

– Keskustelu käytiin ja todettiin hankaluus siinä, että jos hän osallistuu yksityishenkilönä, siitä huolimatta Suomen hallitukselta kysytään Suomen linjaa.

Soini: Ei ole mitään katumista

Esimerkiksi oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sanoi keskiviikkona STT:lle, että Soinin harkintakyky on pettänyt pahasti, kun tämä on osallistunut työmatkan aikana abortinvastaiseen tilaisuuteen.

– Ei ole mitään katumista siinä, että ihminen käy vapaa-ajallaan iltavigiliassa, Soini kuittasi Ylelle torstaina eduskunnassa.

Soini vetosi siihen, että ministerillä on mielipiteenilmaisun ja uskonnon vapaus. Hän vakuutti, että on sitoutunut naisten oikeuksien puolustamiseen maailmalla.

Ulkoministeriö tviittasi tällä viikolla, että Suomen kehitysyhteistyön ja kehityspolitiikan keskeinen tavoite on, että naisilla ja tytöillä on oikeus päättää omasta kehostaan.

– Noudatan sitä, että elämä on pyhä ja minun käsitykseni mukaan myös sikiöllä on keho, Soini sanoi edukunnassa.

Orpo painotti, että Soinin linjalla ei ole mitään tekemistä Suomen ja hallituksen virallisen linjan kanssa.