Alkoholilaki ei kiellä alaikäiselle tarjoamista kotona esimerkiksi juhlissa – keskustele

Alkoholin tarjoamisen alaikäiselle pitää olla kokonaisuudessaan moitittavaa, jotta teko olisi rangaistava.

Vanhemmat voivat halutessaan tarjota lasillisen kuohuviiniä myös tuoreen ylioppilaan alaikäiselle pikku sisarukselle. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Alkoholin tarjoaminen alaikäiselle juhlissa kotona ei ole kiellettyä. Alaikäiselle tarjoaminen voi kuitenkin olla alkoholirikkomus, josta voidaan sakottaa. Alkoholilain mukaan alle kahdeksantoistavuotiaalle alkoholia tarjoava syyllistyy rikkomukseen, jos alaikäinen juopuu ja teko on muun muassa alaikäisen ikä huomioiden kokonaisuudessaan moitittava.

– Tämän pykälän tarkoitus ei missään tapauksessa ole puuttua tilanteeseen, jossa kotona esimerkiksi illallisella tai juhlissa 15-, 16-, tai 17-vuotias saa juoda lasillisen viiniä, sanoo alkoholilain valmistelussa mukana ollut hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Tuominen sanoo, että kotitilanteessa alkoholin tarjoaminen alaikäiselle on jätetty vanhempien harkintaan.

– Kun mennään ääritilanteeseen, jossa ollaan todella juovuksissa ja vanhempi rikkoo huolenpitovelvollisuutensa, niin voidaan puhua rangaistavuudesta. Mutta näissä normaalitilanteissa ei missään tapauksessa.

Tuominen kertoo, että pykälä tulisi sovellettavaksi esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa huomattavasti alaikäiselle tarjotaan väkevää alkoholijuomaa puistossa talvipakkasella.

– Eli tilanne saattaa olla muussakin tapauksessa vaarallinen. Ja alaikäinen juopuu eli tulee esimerkiksi kyvyttömäksi huolehtimaan itsestään. Tällaisessa tilanteessa pykälä tulee sovellettavaksi. Pykälää ei kuitenkaan sovelleta, jos alaikäiset juopottelevat keskenään.

Pykälä on tehty ääritilanteisiin

Tuominen kertoo, että tarjoamispykälä on tehty ääritilanteisiin.

– Esimerkiksi aikuinen ihminen tarjoaa huomattavasti alle 18-vuotiaalle niin paljon alkoholia, että tämä joutuu vatsahuuhteluun eli saa alkoholimyrkytyksen.

Tuomisen mukaan ongelma oli aiemmin siinä, että pahoinpitelyyn liittyvät pykälät eivät oikein soveltuneet tällaiseen tilanteeseen.

– Tilanne saattoi olla se, että alaikäinen oli itse pyytänyt alkoholijuomaa. Silloin oli epäselvää ja vähän hankalaa ruveta puhumaan siitä, että tässä on tapahtunut pahoinpitely. Ajateltiin, että pykälä, joka on kirjoitettu nimenomaan moitittavaa tilannetta varten, olisi helpompi.

Tuominen vertaa myös alkoholirikkomuksesta ja pahoinpitelyistä annettavia tuomioita.

– Tässä on kyse vain sakkorangaistuksesta. Tässä ei ole puhetta vankeudesta, josta usein puhutaan pahoinpitelyn kohdalla.

Alkoholin tarjoamispykälä on lisätty lakiin kymmenen vuotta sitten.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on kuitenkin kiellettyä, vaikka välittäjä ei ottaisi välityspalkkiota.