1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virustaudit

Kuortaneenjärven virustilanne paheni – Jo kolme rantaa uintikiellossa

Kuortaneenjärvellä jouduttiin torstaina laittamaan uintikieltoon kaksi uutta rantaa. Uusimmista vesinäytteistä löytyi adeno- ja norovirusta.

virustaudit
Kirkkorannan lisäksi Kuortaneenjärvellä uintikieltoon joutuvat virusten takia nyt myös Salmen ja Ruonan ranta.
Kirkkorannan lisäksi Kuortaneenjärvellä uintikieltoon joutuvat virusten takia nyt myös Salmen ja Ruonan ranta.Anne Elhaimer / Yle

Kuortaneenjärvellä jouduttiin torstaina laittamaan uimakieltolaput kahteen uuteen paikkaan: Salmen ja Ruonan rantaan. Jo viikon uimakieltolaput ovat olleet Kirkkorannassa.

Maanantaina otetuista uusista vesinäytteistä löytyi sekä adeno- että norovirusta. Kirkkorannasta adenovirus löytyi jo aiemmin, nyt viruksia havaittiin myös Salmen näytteestä, jossa oli lisäksi noroa.

Ruonan rannasta otetusta näytteestä todettiin pelkkä norovirus.

Virusten arvellaan olevan peräisin kevättulvan aikaisesta jätevesivuodosta, joka toi järveen ison ravinnekuorman. Kaikkiaan järveen pääsi yli 1400 kuutiota puhdistamatonta jätevettä.

– On se todellä ikävää. Adenovirus on todella kestävä, se kestää happoja ja emäksiä toisin kuin noro, joka menee äkkiä ohi, sanoo Kuortaneen ympäristöpäällikkö Jukka Kotola.

Adenovirus aiheuttaa mahatautia, kuumetta ja ylähengitystieoireita, norovirus vatsataudin.

Seuraavat virusnäytteet otetaan Kirkkorannasta ensi maanantaina ja Salmelta ja Ruonalta reilun viikon päästä.

Uhkana kaikkien aikojen sinileväkesä

Kuortaneenjärvellä on perinteisesti ollut kesäisin sinilevää. Sinilevä uhkaa järveä erityisesti nyt, kun ravinnekuorma on moninkertaistunut.

– Siellä on ravinteita rajusti. Nyt saadaan vielä odotella lämpimämpää aikaa kesäkuun lopulle. Voidaan saada sellainen sinileväkesä että alta pois, Kotola harmittelee.

– Kuortaneenjärven pelastus on, että tämä on läpivirtausjärvi eli vesi vaihtuu 69 vuorokaudessa. Lapualaiset saavat kaiken hyvän mitä täältä lähtee.

Paljon riippuu kuitenkin tulevista säistä. Levätilannetta seurataan viikottain.

Jätevesiputki pääsi liitoksistaan huhtikuun lopulla. Rikkoutuminen johtui todennäköisesti Kuortaneenjärven vedenpinnan laskusta, joka tehtiin tulossa olevien tulvien estämiseksi. Tulvat tulivat siitä huolimatta rajuna.

Vedenpinnan laskemisen aikaan jäät olivat vielä sekä järvessä että Kaarankajoessa, jonka ali jätevesiputki kulkee.

– Ilmeisesti jäät ovat liikutelleet putkea ja se pääsi liitoksistaan irti. Se oli sellaisessa paikassa, että siinä oli toista metriä maata ja puolitoista metriä vettä päällä. Pahin mahdollinen paikka mikä vuodolle voi olla, Kotola sanoo.

Nyt putki on korjattu, mutta väliajan jätettä jouduttiin kuljettamaan puhdistettavaksi traktorirallin avulla.

Lue seuraavaksi