Janitskinia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – syytetään yhteensä paristakymmenestä rikoksesta

Ilja Janitskinin syytteitä alettaneen käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa jo parin viikon päästä.

kiihottaminen kansanryhmää vastaan
Ilja Janitskin
Ilja JanitskinJuha Tuominen / Yle

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin saa syytteet muun muassa kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja kahdesta salassapitorikoksesta.

Janitskinin epäillään syyllistyneen edellä mainittuihin rikoksiin MV-lehden artikkelien ja MV-lehden keskustelufoorumilla julkaistujen kirjoitusten yhteydessä. Janitskinin epäillään muun muassa uhanneen, panetelleen ja solvanneen islaminuskoisia maahanmuuttajia, juutalaisia ja tummaihoisia ihmisryhmiä rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän tai uskonnon perusteella.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen ilmoitti syytteiden nostamisesta torstaina iltapäivällä. STT:n mukaan käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa jo parin viikon päästä.

Toiviaisen nostamat syytteet käsitellään samaan aikaan noin 20 muun syytteen kanssa, jotka on nostanut kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen. Syytteisiin lukeutuvat muun muassa törkeä kunnianloukkaus, laiton uhkaus, rahapelirikos ja rahankeräysrikos.

Ilja Janitskin on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin. Andorrassa pakoillut Janitskin tuotiin Suomeen huhtikuussa, mistä lähtien hän on ollut tutkintavankeudessa.

Yle Uutiset kertoi aiemmin torstaina aamupäivällä, että Janitskin joutuu oikeuteen.

*Lue myös: * MV-lehden perustaja Ilja Janitskin joutuu oikeuteen – Ylen tietojen mukaan useita syytteitä nostetaan