Turkkilaiset osoittivat mieltään Istanbulissa

Ihmiset kokoontuivat kaduille samaan tapaan kuin viisi vuotta sitten Gezi-puistoon ja sen ympäristöön.

Turkki
Turkkilaiset marssivat Istanbulissa 31. toukokuuta 2018. He kantavat kylttejä, joilla viitataan viiden vuoden takaisiin välivaltaisiin tapahtumiin.
Sedat Suna / EPA

Turkissa sadat mielenosoittajat ovat marssineet presidentti Recep Tayyip Erdoganin politiikkaa vastaan.

Levottomuudet maassa alkoivat viisi vuotta sitten toukokuussa, kun ihmiset vastustivat ostoskeskuskompleksin rakentamista Istanbulin Gezi-puistoon, aivan Taksim-aukion lähelle. Kansalaistoiminta laajeni siitä vähitellen koko maahan. Taustalla oli viha presidentti Erdogania ja hallintoa vastaan.

– Gezi oli kapina ja mielenosoitus, jossa Turkin kansalaiset ja työntekijät kokivat itsensä vapaiksi ensimmäistä kertaa. On erittäin tärkeää olla täällä jälleen nyt viiden vuoden kuluttua, sanoi mielenosoittaja Fatma Yildirim.

Tällä kertaa mielenosoittajat eivät voineet mennä puistoon, sillä poliisi oli eristänyt sen barrikadeilla jo iltapäivällä.

Presidentti ja hänen kannattajansa eivät pitäneet Gezi-mielenilmauksesta. Asiantuntijoiden mukaan vuoden 2013 Gezi-protesti ja epäonnistunut vallankaappausyritys vuonna 2016 olivat avainasemassa Turkin nykytilanteeseen.

Turkissa ei ole viime aikoina näkynyt paljon mielenosoituksia, sillä poliisi valvoo tapahtumia ja käyttää sekä vesitykkejä että voimatoimia luvattomien kokoontumisten estämiseksi.

Lue myös:

Useat EU-maat sulkivat ovensa Turkin kampanjoivalta presidentiltä – Erdoğan piti vaalijuhlan Sarajevossa

Mielenosoittaja: Poliisin väkivalta on uskomatonta

Lähteet: AFP