Ranska: Emme suostu neuvottelemaan USA:n kanssa tullien ollessa voimassa

Yhdysvallat ilmoitti torstaina tuontitullien astuvan voimaan perjantaina. EU ja Kanada ovat ilmaisseet tyrmistyksensä.

Tuontitulli
Yhdysvaltain presidentti Donald Trum kävelee lentokoneen sisälle.
Kevin Dietsch / EPA

Ranska ei suostu kauppaneuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa niin kauan kuin alumiini- ja terästullit ovat voimassa, sanoo Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire. Hänen mukaansa Ranska ei suostu neuvottelemaan paineen alla. Le Maire kommentoi asiaa matkalla Kanadaan, jossa järjestetään G7-maiden valtiovarainministerien kokous.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on keskustellut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa perjantaina voimaan astuvista tuontitulleista. Asiasta kertoneen Ranskan presidentin kanslian mukaan Macron sanoi virkaveljelleen, että EU:lle asetetut tuontitullit ovat laittomia ja että EU vastaa niihin tiukasti ja sopivassa määrin suhteessa Yhdysvaltojen toimiin. Macron oli myös kehottanut Trumpia osallistumaan Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjen vahvistamista koskeviin neuvotteluihin yhdessä EU:n, Japanin ja Kiinan kanssa.

Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin kauppasuhteet vajosivat torstaina tähänastiseen aallonpohjaansa sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti korotettujen tuontitullien astuvan voimaan perjantaina. Korostusten astuttua voimaa teräksestä peritään Yhdysvalloissa 25 prosentin ja alumiinista 10 prosentin tulli.

EU vastasi voimakkaasti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätökseen. Kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi torstaina, että EU aikoo riitauttaa päätöksen Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa, koska se on selvästi kansainvälisiä sääntöjä vastaan. EU aikoo myös suojata omaa markkinaansa ja korottaa tiettyjen amerikkalaistuotteiden tulleja.

"Kyse protektionismista"

EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan kyse on protektionismista eli Yhdysvaltain halusta suojata omaa talouttaan.

– Olen huolestunut tästä päätöksestä. EU uskoo, että nämä yksipuoliset tullit eivät ole perusteltavissa ja haastavat Maailman kauppajärjestön säännöt, Juncker sanoi.

EU ja Yhdysvallat kävivät viime viikkoina tiivistä keskustelua. EU-maat olivat valmiita keskustelemaan WTO:n sääntöjen uudistamisesta ja tiettyjen teollisuustuotteiden kaupan esteiden purkamisesta.

Euroopan unioni on pitkin matkaa korostanut, että ongelmassa on kyse teräksen ylituotannosta, jota Yhdysvallat on yrittänyt laittaa aisoihin. Maa on perustellut korotuksia kansallisella turvallisuudella, mutta siitä ei ole EU:n mukaan kyse.

Kanada tyrmistyi

Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli aikeissa mennä neuvottelemaan talouspoliittisista asioista Washingtoniin tällä viikolla. Varapresidentti Mike Pencen kanssa käydyn puhelun jälkeen Trudeau kuitenkin kieltäytyi matkastaan "täysin mahdottomien" ehtojen vuoksi. Viime perjantaina pääministeri Trudeau ehdotti tapaamista presidentti Donald Trumpin kanssa, koska hänen mielestään sopimus oli jo hyvin lähellä.

Pääministeri pahoitteli jo aiemmin Trumpin teräksen ja alumiinin tuontitullipäätöstä. Kanada aikoo reagoida vastatoimilla Yhdysvaltain tuontitulleille.

Lue myös:

Yhdysvallat ilmoitti teräksen ja alumiinin tuontitulleista EU:lle

Analyysi: Trumpin terästullit tulevat – EU:n viskikostoa odotetaan kahden viikon kuluttua

Kanadan pääministeri Trudeau on huolissaan Trumpin tuontitulliselvityksestä

Trumpin uhkaus autotulleista horjuttaa autonvalmistajien pörssikursseja – vaikka on luultavasti neuvottelutaktiikkaa

Aiheesta muualla:

Trade war looms as Trump imposes steel tariffs (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, AFP, AP