Väitös: Lapsen lyhyet yöunet vaikuttavat kolesteroliarvoihin

Vaikutus syntyy vähitellen useamman vuoden aikana, tutkimuksesta ilmenee.

uni
Nukkuva lapsi
Yle

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan riittävä ja säännöllinen uni suojaa lapsia ja nuoria haitallisen lipidiprofiilin kehittymiseltä. Lisäksi aamuvirkkujen lasten unirytmillä näyttäisi olevan kauaskantoisia suojaavia vaikutuksia.

Tulokset osoittavat, että lyhyt unen kesto 8-vuotiaana on yhteydessä 12-vuotiaana mitattuun, haitalliseksi arvioituun lipidiprofiiliin varsinkin tytöillä. Epäsuotuisaan tai haitalliseen lipidiprofiiliin liittyvät korkeat LDL-kolesteroli- ja triglyseridiarvot sekä alhaisemmat HDL-kolesteroliarvot.

Lisäksi havaittiin, että lyhyt unen kesto vaikutti veren lipidiarvoihin riippumatta yksilön painoindeksistä tai liikunnan määrästä. Edes liikunta ei suojannut riittämättömän unen negatiiviselta vaikutukselta.

Tutkijan mukaan lyhyen unen aiheuttama haitallinen vaikutus terveyteen syntyy pikkuhiljaa, useamman vuoden aikana.

Lasten ja nuorten riittämätön uni on yhä yleisempää. Liian vähäisen unen merkitystä lasten ja nuorten kehitykselle tunnetaan kuitenkin huonosti.

Väitöstutkimuksessa tutkittiin lasten ja nuorten nukkumistapojen yhteyksiä terveyteen ja kognitiiviseen suoriutumiseen vuonna 1998 Helsingissä syntyneiden keskuudessa. Erityisenä kiinnostuksenkohteena olivat unen pidemmän aikavälin vaikutukset.

Filosofian maisteri Liisa Kuula-Paavola väittelee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 1. kesäkuuta.

Lue myös:

Väitös: Vauvaiässä koettu stressi jättää pysyvän jäljen aivoihin – voi aiheuttaa unettomuutta aikuisena

Virpi Palosaari pukee kymmenkuiselle Viljolle neljä vaatekertaa ja laittaa pojan pakkaseen päiväunille – "Vielä ei ole ollut koskaan liian kylmä"

Vähän nukkuvat lapset mahdollisesti suurentuneessa diabetesvaarassa