1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilma

Helsinkiläiset vanhemmat pettyneitä vesittyneeseen versioon koulujen sisäilmasivuista – "Tämä ei tuo mitään uutta"

Helsingin vanhempainyhdistysten alueyhdistys Helvary huomauttaa, että Vantaalla koulujen sisäilmaraportteja on julkistettu. Keskustele aiheesta jutun lopussa.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

Koulujen huono sisäilma kuumentaa tälläkin hetkellä monen helsinkiläisvanhemman tunteita. Viimeksi tänään perjantaina Lauttasaaren ala-asteen koulun oppilaiden vanhemmat osoittivat mieltään turvallisten koulutilojen puolesta.

Helsingin kaupungin odotettiin astuvan nyt kesän kynnyksellä aivan uuteen avoimuuden aikaan sisäilma-asioissa. Kaupungin tarkoitus oli julkistaa toukokuun loppuun mennessä ensimmäiset koulujen sisäilmaraportit nettisivuillaan. Tietoja piti täydentää kesän kuluessa.

Määräaika täyttyi ja kaupunki kyllä avasi sisäilmalle omistetut sivut (siirryt toiseen palveluun). Koulujen kuntoraportteja niiltä ei kuitenkaan löydy.

Rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén kertoi torstaina syyksi sen, että raportit sisältävät tietoa, jota ei turvallisuussyistä haluta julkaista netissä. Kaupungin resurssit eivät ole riittäneet muun muassa koulujen pohjapiirrosten ja allekirjoitusten poistamiseen.

– Pari vuotta sitten linjattiin, että kokonaisia pohjakuvia sisäänkäynteineen ja kulkureitteineen ei voi turvallisuussyistä julkaista. Raporteissa voi olla tekstin seassa myös osia pohjakuvista, ja tätä nyt selvitetään, että pitääkö nekin poistaa tai peittää, Hildén tarkensi perjantaina.

Vanhoja sisäilmaraportteja saatetaan Hildénin mukaan hyvinkin julkaista esimerkiksi muutamien viime vuosien ajalta, mutta kaikkia raportteja tuskin julkaistaan koskaan.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin vanhempainyhdistysten alueyhdistyksen Helvaryn puheenjohtaja Sanna Valtonen on pettynyt lopputulokseen. Yhdistys on aiemmin vaatinut muun muassa koulujen korjausten vauhdittamista (siirryt toiseen palveluun).

– Niille, jotka elävät näiden sisäilmaongelmien ja remonttien keskellä, tämä sivusto ei tuo tällaisenaan mitään uutta. Se tarjoaa aavistusta kätevämmän käyttöliittymän tiedotteisiin, mutta edelleen sieltä puuttuu se pihvi, Valtonen toteaa.

Vantaalla raportteja on julkistettu

Helsingin perustelut julkaisematta jättämiseen eivät täysin vakuuta Valtosta. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Vantaa on julkaissut verkkosivuillaan vastaavia kuntoraportteja (siirryt toiseen palveluun) pohjapiirroksineen päivineen.

– Kyllähän se aika hämmentävää on, että meillä julkisuuslakia tulkitaan niin toisin kuntarajan molemmin puolin. Naapurissa nämä paperit ovat julkisia ja meillä eivät ole. Se tuntuu jotenkin todella kummalliselta.

Yhdistys on aiemmin hankkinut nähtäväkseen yksittäisiä sisäilmaraportteja tietopyyntöjen avulla.

– Silloin ei mitään salausperusteita ole esitetty. Eli olihan tämä jonkinlainen yllätys, että kuntalaisten ja lasten turvallisuus estää näiden raporttien levittämisen.

Valtonen ei uskokaan, että raporttien julkaisematta jättäminen estäisi kenenkään pahoja aikeita.

Helsinki saattaa vielä lisätä tietoja toiveiden perusteella

Tietyn koulun sisäilmaraportin voi edelleen tilata itselleen tekemällä kaupungille tietopyynnön. Tätä varten vanhempien on kuitenkin pysyttävä hereillä ja saatava tieto siitä, että koulussa ylipäänsä tehdään tutkimuksia.

– Onko varmuus siitä, että kaikissa kouluissa vallitsee sellainen avoimuus, että tehtävistä tutkimuksista tietävät kaikki toimijat? Valtonen kysyy.

Kootun tiedon puuttuminen vaikeuttaa myös koulujen ja alueiden vertailemista keskenään.

– Jos lapsellani olisi sisäilmasairastumistaustaa, haluaisin kyllä tietää kaikkien kohtuullisen matkan päässä sijaitsevien koulujen sisäilmatilanteen. Nythän tällainen vanhempi joutuu tekemään tietopyynnön jokaista koulua koskien, Valtonen kuvailee.

Apulaispormestari Pia Pakarinen sanoi torstaina toivovansa vanhemmilta palautetta uusista sisäilmasivuista. Hänen mukaansa tietoja voidaan vielä lisätä toiveiden mukaisesti. Tavoitteena on myös, että tänä kesänä tehtävien uusien kuntotutkimusten tulokset voitaisiin julkaista sellaisenaan. Ne on tarkoitus pyytää tutkijoilta jo valmiiksi oikeassa muodossa.

Juttua täydennetty 1.6.2018 klo 15:54. Lisätty Sari Hildénin kommentti ja sen jälkeinen kappale.