Helsingin sähköiset palvelut sekoitti inhimillinen virhe – Kaikki oli yhden kaapelin varassa

Varmentavan yhteyden olisi pitänyt kulkea maantieteellisesti eri reittiä kuin pääyhteyden. Nyt molemmat katkesivat normaalin kuituverkon muutostyön yhteydessä.

Tietoliikennehäiriöt
Tietoliikenneongelma, Kalasataman terveyskeskus.
Tietoliikennehäiriö vaikutti muun muassa kaupungin sähköisesti toimiviin palveluihin esimerkiksi terveyskeskuksissa ja julkisessa liikenteessä.Ronnie Holmberg / Yle

Helsinkiä toukokuun puolivälissä piinanneen laajan tietoliikennehäiriön täsmällinen syy on selvinnyt. Elisan mukaan päivän mittaisen häiriön taustalla oli jo pari vuotta sitten tapahtunut inhimillinen asennusvirhe.

Vuonna 2016 kaupungin tietoliikenneverkkoon tehtiin muutostyö, jonka yhteydessä sekä pääyhteys että varayhteys toteutettiin virheellisesti samaan kuitukaapeliin.

– Varmentavan yhteyden pitäisi normaalisti kulkea maantieteellisesti eri reittiä kuin pääyhteyden. Mikäli yhteydet olisivat oikeaoppisesti kulkeneet eri kaapeleissa, niin toukokuinen kaapelityö ei olisi aiheuttanut tietoliikennehäiriöitä, sanoo Elisan palveluhallintojen osastopäällikkö Karri Jäkkö.

Tietoliikenneongelmat alkoivat toukokuussa suunnitellun kuituverkon muutostyön yhteydessä. Elisa korosti tuolloin, että tilanne oli poikkeuksellinen eikä häiriön olisi pitänyt olla edes mahdollinen.

Tietoliikennehäiriö vaikutti muun muassa kaupungin sähköisesti toimiviin palveluihin esimerkiksi terveyskeskuksissa ja julkisessa liikenteessä.

Elisa käy läpi koko kaupungin tietoverkon

Häiriön kohteena ollut kuitukaapeli on nyt Elisan mukaan varmennettu. Elisa aikoo käydä tapauksen johdosta läpi koko Helsingin kaupungin verkon ja kartoittaa, onko vastaavanlaisia virheitä mahdollisesti tapahtunut muualla.

– Elisa ja Helsingin kaupunki ovat hyvässä yhteistyössä rakentaneet useita vuosia vikasietoista tietoliikenneympäristöä, jossa on ollut hyvin vähän häiriöitä. Nyt tehdään yhdessä myös toimenpiteitä, etteivät toukokuun kaltaiset tilanteet ole enää jatkossa mahdollisia, sanoo Jäkkö.

Tietoliikennehäiriöihin johtanut virhe oli tapahtunut Elisan päässä ja yhtiö on käynyt kaupungin kanssa keskusteluja mahdollisista korvauksista. Elisa ei kuitenkaan kommentoi asiaa enempää.

Yhtiö pahoittelee häiriöstä aiheutuneita ongelmia.