Aaro Åivosta tulee synnyinkuntansa lukion viimeinen ylioppilas

Vetelin lukio oli tänä keväänä maakuntansa paras suomenkielinen lukio. Ensi syksynä sitä ei enää ole.

lukio
Aaro Åivo sovittaa ylioppilaslakkia päähänsä peilin edessä.
Aaro Åivo painaa lauantaina ylioppilaslakin päähänsä synnyinkuntansa viimeisenä ylioppilaana.Kalle Niskala / Yle

VeteliVetelin lukiossa Keski-Pohjanmaalla lakitetaan opinahjon viimeiset ylioppilaat lauantaina. Viimeisenä lakin saa Aaro Åivo.

– Sinänsä hieno tunne, että saa olla viimeinen, mutta toisaalta siinä sen saa päähänsä kuin kaikki muutkin, Åivo pohtii.

Sama kaksijakoisuus leimaa ajatuksia muutenkin. Kolme vuotta lukiossa ovat menneet nopeasti, ja parasta on ollut eläminen hyvän porukan kanssa hyvässä hengessä.

– Päivittäistä kanssakäymistä jää eniten kaipaamaan, mutta on myös helpotus, että pääsee lukiosta läpi.

Vielä toissa kesänä kunnassa suunniteltiin lukion kehittämistä hupenevista hakijamääristä huolimatta. Tuolloin 60 vuotta täyttänyt lukio nähtiin imagokysymyksenä. Se oli myös Vetelin ainoa toisen asteen oppilaitos.

Pari viikkoa myöhemmin kunnanvaltuusto kuitenkin jyräsi hallituksen kannan ja päätti lakkauttaa lukion. Seuraavana syksynä kouluun ei olisi ollut yhtään tulijaa.

Opettajilta tukea, pienistä luokista hyötyä

Lukion katoaminen kotikunnasta on Åivon mielestä vähän haikeaa. Hänen vanhempansa, sisaruksena ja monta tätiään ovat käyneet saman lukion. Isästä olisi kahden vuoden päästä leivottu riemuylioppilas, mutta se jää nyt kokematta.

Tämän kevään vertailussa Veteli nousi Keski-Pohjanmaan maakunnan parhaaksi suomenkieliseksi lukioksi.

– Harmi lopettaa, kun viimeinen vuosi varsinkin meni hyvin. Onko se nyt järkevä päätös... miettii Aaro Åivo.

Hän uskoo, että hyvä sijoitus johtuu pitkälti pätevistä opettajista, jotka ovat tehneet oppilaiden hyväksi paljon ylimääräistäkin. Pienet luokkakoot ovat nekin auttaneet: nuoret ovat pystyneet keskittymään opiskeluun paremmin.

Åivon mielestä valinnanmahdollisuuksia on pienessäkin lukiossa ollut tarpeeksi. Jos ei muuten, kurssin on voinut tehdä verkossa.

Hyvän todistuksen käteen saava Vetelin lukion viimeinen ylioppilas pyrkii kauppatieteelliseen, mutta ensin odottaa armeija. Lauantaista hän odottaa eniten perinteistä hetkeä: lakki päähän, ruusu ja todistus käteen.