Hyppää sisältöön

Suvi valmistuu lapsuutensa unelma-ammattiin – ”Ei tullut lääkäriä, tuli sairaanhoitaja”

Mikkeliläinen sai jännittää sairaanhoitajan papereita kalkkiviivoille saakka, sillä tutkinto oli ehdoton vaatimus heti maanantaina alkavaan työhön keskussairaalassa.

Perjantaiaamuna käy Mikkelin Otavassa valtava hyörinä. Suvi Valjakan äidin kotona valmistellaan lauantaista juhlaa. Omakotitalo koristellaan nätiksi ja tarjoilut ovat viimeisen päälle. Myös perheen vuoden ikäinen koira saa ruusun kaulaansa.

– Omassa 16 neliön kodissani ei olisi tullut juhlista mitään, Suvi Valjakka naurahtaa.

Sairaanhoitajapapereita juhlitaan Valjakan perheessä kunnossa. Päivällä ovat koolla perhe, ystävät ja läheiset. Illalla on vuorossa yhteiset juhlat samana päivänä valmistuvan opiskelukaverin kanssa.

– Päädyttiin pitämään yhteiset juhlat, sillä meillä on paljon yhteisiä kavereita. Voidaan tehdä valmistelut yhdessä, säästyy hieman rahaa, eikä kaveritkaan joudu valitsemaan kumman juhliin menevät.

Suvi Valjakalle valmistumisjuhlilla on vielä erityinen merkitys, eräänlainen tuplasyy. Lukion jälkeen juhlat jäi pitämättä, sillä kelvollisesta todistuksesta huolimatta ylioppilaslakki jäi englannissa kiinni. Juhlat jäivät pitämättä.

Kolme vuotta sitten Suvin isä oli ostanut hevosia harrastavalle tyttärelleen ylioppilaslahjaksi varsan, joka muuttuu nyt viralliseksi lauantain sairaanhoitajavalmistumisen myötä. Riksa (Blitzkzkrieg) on pian valmis kilpailemaan.

- Silloin varsa oli pitänyt teetättää jo edellisenä kesänä. Nyt varsa on reipas ja isokokoinen kolmevuotias, jonka olen opettanut ihan itse. Opetuslähdöt on ajettu ja kilpailustarttia katsotaan myöhemmin kesällä.

"Tästähän se oppiminen vasta alkaa"

Suvi Valjakka sai uurastaa opinnäytetyön kimpussa viimeisille metreille. Tutkinnon hyväksyminen ja sairaanhoitajaksi valmistuminen oli edellytys sille, että uuden työpaikan ovet avautuvat heti valmistumista seuraavana maanantaina.

Työpaikka Mikkelin keskussairaalan valvontayksikössä on tullut tutuksi yhteensä pari kuukautta kestäneiden työharjoittelu- ja perehdytysjaksojen jälkeen.

– Lähden tosi-innolla työelämään. Tästähän se oppiminen vasta alkaa.

Sairaanhoitajan työ on nuorelle naiselle unelmien ammatti. Lääkärileikit tulivat tutuiksi lapsuudessa.

– Pidin vastaanottoa ja milloin minkäkin erikoisalan lappu oli rinnassa. Kirjoitin vanhalla wordilla potilaskertomuksia ja niitä tuli helposti useita arkkeja. Nyt voin sanoa, että ei minusta lääkäriä tullut, mutta sairaanhoitaja kuitenkin.

.
.